Akıllı Telefonlarda Gizlilik Ve Güvenlik

0
7356

Davet-Mektebi-Ocak-2016-Akıllı-Telefonlarda-Gizlilik-ve-Güvenlik-kapakMobil iletişim son yıllarda inanılmaz bir büyüme içerisinde. Bu büyüme içerisinde özellikle akıllı telefonların kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Akıllı telefonların mobil telefonlar içerisindeki kullanım oranı geçen yıla kadar %60 seviyelerini yakalamayı başardı. Bununla birlikte kişisel bilgisayarların (dizüstü / masaüstü) kullanım oranı ise düşüş eğiliminde.

Mobil iletişimin, akıllı telefonların yaygınlaş- ması ve kullanıcıların birçok alanda günlük işlerini de bu cihazlar üzerinden yürütmesi, kişisel bilgisayarlarda olduğu gibi, kötü niyetli program geliştiricilerin ilgisini mobil dünyaya doğru çekti. Akıllı telefonların kullanıcıların hayatına girmesinden çok önce mobil telefonlarda güvenlik riski ve zararlı yazılımlar yerini aldı.

Zararlı yazılımlar ilk olarak Symbian işletim sistemini rahatsız etmeye başladılar. Ancak piyasanın Android ve iOS hakimiyetine girmesiyle, zararlı yazılımlarda önemli bir artış yaşandı. 2013 yılının ilk çeyreğinde 509 bin olarak saptanan mobil zararlı yazılım sayısı aynı yılın sonu itibariyle 1.4 milyona ulaştı. Zararlı yazılımlar sadece bir yıl içerisinde üç katına ulaştı.

Mobil dünya böylesine bir tehlikeyle karşı kar- şıyayken ve bizlerin akıllı telefonlara olan bağlı- lığımız ortadayken akıllı telefon, tabletlerdeki kişisel bilgilerimiz ya da diğer içeriklerimiz ne kadar güvende? Siber saldırılar birkaç yıl öncesine kadar sadece dizüstü, masaüstü bilgisayarlara odaklanıyordu, fakat artık mobil dünyasını ciddi manada tehdit eder hale geldi.

Kullanımı birçok kişide bağımlılık seviyesine gelen akıllı telefonlarda kişisel her türlü bilgilerimizi saklıyoruz. Bu bilgilerden bazıları; konumumuz, ailemiz, çevremizin iletişim bilgileri, mesajlarımız, maillerimiz, fotoğraflarımız, videolarımız, özel notlarımız ve diğer her türlü dosyamız. Hatırlayacak olursak geçen yıl iCloud’un siber saldırıya uğraması sonucu iPhone kullanıcılarından sayısız fotoğraf elde edildi. Aralarında birçok ünlünün olduğu fotoğraflar kısa süre içerisinde internette yayınlandı. Söz konusu saldırı mobil dünyasına ilişkin akılda kalan en çarpıcı örneklerden sadece biri.

Davet-Mektebi-Ocak-2016-Akıllı-Telefonlarda-Gizlilik-ve-Güvenlik-2Akıllı telefonlarda gizlilik ve güvenliği nasıl sağlarız?

Akıllı telefonlarla sosyal paylaşım sitelerinde gerçekleştirdiğimiz tüm hareketler, bankacılık işlemleri ve kredi kartı bilgilerini kullanarak yapılan alışverişler, kişisel gizlilik ve güvenlik kaygıları taşımamızı gerektirir.

Akıllı telefonlara gün geçtikçe saldırılar artarak devam edecek ancak bu durum akıllı telefondan vazgeçeceğiz anlamına gelmeyecek. Hangi ekosistem içerisinde olursanız olun akıllı telefonlarda gizlilik ve güvenliği sağlamak için çeşitli önlemler almak zorundasınız.

BU ÖNLEMLERDEN BAZILARINI ŞU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİRİZ;

  1. Telefonun kaybolması veya çalınması gibi durumlarında, telefonun izinsiz kullanımını önlemek için telefonun ana ekranında şifre/PIN/desen gibi şifreler kullanın.
  2. Akıllı telefonunuzun güvenlik ayarlarını değiş- tirmeyin. Jailbreak ve root işlemlerini kesinlikle uygulamayın.
  3. Uygulamalarınızı güvenli kaynaklardan (resmi uygulama mağazalardan) temin edin. Özellikle Android kullanıcılarının Play Store’dan bağımsız olarak APK uzantılı dosyaları yüklememelerini tavsiye ederiz.
  4. Akıllı telefonlarda kullandığınız şifreleriniz güçlü olsun ve belirli aralıklarla değiştirin.
  5. Telefonda saklanan bütün verilerin (rehber öğeleri, belgeler, fotoğraflar vb.) yedeklenmesini tavsiye ederiz. Söz konusu bu veriler kişisel bilgisayarlarda, harici depolama aygıtlarında veya bulut ortamında saklanabilir
  6. Uygulama kurulum esnasında rehberinize yada resimlerinize erişim talep ediyorsa bunun gerekliliğini değerlendirip ona göre hareket ediniz. Mesela bir oyunun telefon rehberinize erişim talep ediyor olması bu uygulamayı kurmamanız için yeterli bir sebep olabilir. Aynı şekilde konum bilgilerinize erişmek isteyen ama çalışma mantığı gereği konum bilginiz ihtiyaç duymaması gereken uygulamalara bu izni vermeyiniz ya da gerçekten ihtiyaç duyduğunuz bir uygulama de- ğilse telefonunuza kurmayınız.
  7. Kullandığınız işletim sistemine ait uygulama mağazasında düşük limitli kredi kartları kullanmaya özen gösterin. Ek olarak kredi kartı ekstrenizi düzenli olarak takip edin. Bazı durumlarda yanlışlıkla alınmış ürün ya da uygulamalara itiraz etme şansınız olabilir.
  8. Akıllı telefonunuzu çalıştıran işletim sistemini ve kullandığınız tüm uygulamaları güncel tutmaya çalışın.
  9. Akıllı telefonunuzdaki dosyaların yedeğini alın.Davet-Mektebi-Ocak-2016-Akıllı-Telefonlarda-Gizlilik-ve-Güvenlik-1
  10. İşletim sisteminin size sunduğu akıllı telefona uzaktan erişim ve telefondaki içerikleri silmeyi etkinleştirecek uygulamaları kullanın.
  11. Açık Wi-Fi bağlantı noktalarını kullanmamaya özen gösterin. Şifresiz herkese açık kablosuz ağ trafiği bu hizmeti bedava veren kişi tarafından dinleniyor olabilir. Halka açık ağ kullanımını kısıtlamalı ve onun yerine güvenebileceğiniz bir operatöre ait güvenli Wi-Fi veya kablosuz mobil bağlantı kullanmalısınız.
  12. Eğer telefonunuzun veri şifreleme özelliği varsa bu özelliği kullandığınızdan emin olun.
  13. Güvenirliğini ispatlamış anti virüs uygulamaları kullanabilirsiniz.
  14. Çalınan telefonunuzu yetkililere bildirin ve IMEI numarası aracılığıyla kullanıma kapatın.

Yusuf Uçar

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?