Teknoloji artık günümüzün kaçınılmazıdır. Pek çok işimizi teknoloji sayesinde daha kolay ve hızlı halde gerçekleştiriyoruz. Buna bağlı olarak birçok kurum ve kuruluş da kendilerini daha etkin hale getirme amacıyla bilişim alanına çeşitli yatırımlar yapmaktalar.
Fakat maliyet çıkacak, ek iş yükü olacak diye bu alana hala adım atmamış, internet sektörüne, bilişim sektörüne giriş yapmamış veya hakkıyla yatırım yapmaktan çekinip az bütçe ayıran çevreler büyük yanlış üzereler. İnternet dünyasına açılmanız, ürünleriniz var ise onları başkalarına sunabilmeniz, hizmetleriniz varsa onları tanıtabilmeniz büyük bir nimet. Gerçek ortamdaki işyeri maliyetlerini düşününce internetin maliyeti çok çok daha az kalıyor. 1 aylık internet sisteminize, sitenize ayıracağınız maliyet gerçek anlamda bulunan iş yerinizin oluşturacağı 1 günlük maliyetten bile daha az. Dijital demek mekandan bağımsız demek, 7/24 açık işyeri demek, bütün dünyaya hitap etmek demek. Bu alanları bile düşünülünce her anlamda büyük artıları olan bilişim dünyasına girmemiş arkadaşlarımızın hızlı davranmaları gerekiyor. Bu gerek satışa yönelik iş yapan gerek hizmet anlamında faaliyet gösteren kuruluşlarımız için de geçerli.
İşe E-ticaret gözüyle bakarsak E-ticaretin büyüklüğü 2014’te 18,9 milyar lirayı buldu. Bu rakam 2013’te 14 milyar lira idi. E-ticaretin toplam perakende harcamalarında payı bu yıl da artmış oldu. Online sektörün giderek büyümesi yerelleşmiş ticaret anlayışının da giderek değiştiğini ve daha fazla değişeceğini gösteriyor. Bundan 10-15 yıl önce daha bilgisayarları yeni kavramışken şu an birçoğumuzun elinde olan telefonlar bir mini bilgisayara dönüştü. Yani artık herkesin cebinde bilgisayar var!
Bir başka açıdan rutin işler için kullanmadığımız herhangi bir teknoloji bizlere her zaman için ek maliyet getirmekte. İş yeriniz için kullanmadığınız herhangi bir muhasebe, ürün takip yazılımları veya bu paralelde işinizle ilgili her ne teknoloji varsa sizlere ciddi bir maliyet olarak yansımaktadır. Küçük bir pay ayırarak işlerinizi daha hızlı, daha etkin, daha performanslı hale getirebilecekken bilişimsizlikten dolayı bu sizlere ciddi bir zaman, emek, maliyet kaybı olarak yansımaktadır. Bunun farkında olun! Yani bilişimin içinde olmak bir maliyet değil, aksine bilişimsizlik bir maliyet olmaktadır sizler için. Buna da kısacası ‘’Bilişimsizlik Maliyeti’’ diyoruz.
Bu sebeplerden dolayı kurumunuz, şirketiniz her ne alanda olursa olsun mutlaka teknolojiyi etkin kullanmalısınız. Bir dernekseniz eğer interneti etkin kullanamıyorsanız, internetle ulaşabileceğiniz insanlara dış dünyada ulaşabilmek için çok daha ciddi maliyetler harcamak zorunda kalacaksınız. Dışarıdaki herhangi bir etkinlik için harcayacağınız bütçeyi dijitale harcayarak çok daha etkin olup, daha ciddi bir kitleye sesinizi duyurabileceksiniz. Tüm dünya parmaklarınızın ucunda, bu fırsatı her manada etkin şekilde kullanın. Kurumunuz için her zaman bilişim için de bir bütçe ayırın. Unutmayın, ayırdığınız ve etkin şekilde kullandığınız her bütçe sizlere toplamda daha az maliyet sağlayacaktır.
Bir derneği ele alalım, hizmetlerini tanıtma amacıyla 30.000 adet iki taraflı el broşürü bastırmak için yaklaşık olarak 500 TL bir bütçe ayırması gerekiyor. Bu el broşürlerini istisnasız her kişiye ulaştırdığını ve mesajını ilettiğini varsayalım ( Ki böyle bir şey mümkün değil! Çoğu boş yere dağıtılmış olacak! ) maksimum kaç kişiye ulaşır? 30.000 kişi! Peki bu 30.000 kişiden kaçı sizlerle etkileşime geçti? Net sayı var mı? Yok! Peki en çok kullanılan bir sosyal medyadan örnek verelim, o insanların en çok zamanlarını geçirdiği mecrada 500 TL’lik bütçeyi derneğinizin sayfasının veya herhangi bir mesajınızın tanıtımına harcarsanız kaç insana ulaşabileceksiniz hiç düşündünüz mü? En düşük 260.000 – en fazla 680.000 kişi bu mesajınızı görecektir! Ayrıca ulaştığınız sayıdaki insanların, nerede yaşadığını, yaş aralıklarını, cinsiyetlerini, ilgi alanlarını öğrenebileceğinizi de söylesem ne düşünürsünüz? Ondan ziyade o mesajınızı sadece sizin istediğiniz bölgedeki, sizin istediğiniz düşüncedeki insanların görebileceğini de biliyor musunuz? Sizce hangisi daha mantıklı geliyor? İşte bilişimsizlik ve bilişime yatırılan orta düzey maliyetlerin yüksek görülmesinin ve yapılmamasının bizlere getirdiği maliyet bunun gibidir. Bilinçli bir şekilde bilişime yatıracağınız bütçeleriniz sizler için her daim en iyi yatırımdır, en iyi tanıtım aracı ve en iyi ürün satış mecrasıdır.
Bilişimden uzak kalmamanız ve bu manada etkin kullanmanız dileklerimle…
Yusuf Uçar

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?