Prison Break dizisi, yayınlandığı dönemde izlenme rekorları kıran, dünyada izlenme açısından birinci olmuş bir diziydi. 2017’de tekrar yayınlanmaya başlayan dizinin dönüşü eski takipçilerinin hepsinde büyük bir heyecan uyandırdı. Dizinin senaryosu çok konuşuldu. Ancak daha çok oyuncuların rolleri hakkında konuşuldu. Fakat Müslüman ülkelerde de oldukça hayran kitlesi bulunan bu dizinin İslâmi temalı beşinci sezonu vermek istediği mesajlar üzerinden de konuşulmalı. Dünya gündemi, Ortadoğu’yu kasıp kavuran IŞİD faciası ve Batılının gözündeki İslâm gibi yönleriyle de dikkate alınmalı. Taşıdığı misyon fark edilmelidir.

Kahramanımız Micheal Scofield bu defa Yemen’de bir hapishane de Kaniel Outis adıyla ortaya çıkıyor. Dizide IŞİD(ISIS), ILİD ismiyle ele alınıyor. Micheal da bu örgütün ileri gelenlerinden biridir. CIA’da Amerikan dış politikalarından rahatsız, saplantılı bir manyak olan Jacob(Poseidon), Micheal’ın dehasını silah olarak kullanarak dış politikayı yönlendirmek ister. Bunun için kendi istediklerini yapmazsa Micheal’ın ailesine zarar vereceğini söyleyerek onu tehdit eder. Bu şekilde Micheal yedi yıl boyunca kendisine çalışır. Fakat Jacob’un CIA’dan bağımsız çalıştığını öğrenince dört yıl boyunca yeni bir plan kurmaya başlar. Nihayetinde kurduğu planın uygulanmasıyla beşinci sezondaki olaylar gelişir.

Poseidon, Micheal’ı asıl görevi ILİD lideri Ebu Ramal’ı hapisten çıkarmak için Yemen’de Ogygia hapishanesine yollamıştır. Sonra kendisine ihanet edip onu hapishaneye tıkmıştır. Micheal’ın yaşadığını düşünen abisi Lincoln Burrows, Fow River’den beraber kaçtıkları C-Note’tan yardım ister. C-Note artık Müslüman olmuştur. Amerika’da bir İslâm merkezinde nefsiyle cihad etmektedir Yani Cihad’ı olması gerektiği şekliyle uygulamaktadır.(!) İnsanlara, anti-islamic hareketlere karşı İslâm’ın barışçıl olduğunu anlatmak için çalışmaktadır. C-Note’un bağlantıları sayesinde Yemen’e gidecekler ve Micheal’ı kurtaracaklardır.

Dizide iki Müslüman tipi oluşturulmaktadır. Buna göre Müslümanlar ikiye ayrılmaktadır. Ya Radikal İslâm anlayışına sahip Radikal Müslümanlar ya da Ilımlı İslâm anlayışına sahip Ilımlı Müslümanlar. Biri öcü olan, Batılının İslamofobik korkularını besleyen, cihad adı altında kafa kesen, sivil öldüren,her türlü vahşeti Allah adına yapmaktan çekinmeyen bir Radikal Müslüman tiplemesidir. Bu tipi ILİD lideri Ebu Ramal ve lideri olduğu Hilafet Ordusu temsil ediyor. Radikal olanı temsil edenlerin ise genel olarak yerel Arap kıyafetleri giymeleri buna karşın ‘olması gereken’ olarak sunulan Ilımlı Müslüman tiplemesindekilerin ise bir batılı gibi giyinmeleri aynı zamanda bilinç altlara Arap kültürü ile radikalizmi eşleştirerek Arap karşıtlığını da pompalıyor. Ilımlı Müslüman C-Note bir batılı gibi giyiniyor. Dışarıdan bakıldığında Müslüman olduğunun tek farkı ise başındaki takke. En sıcak çatışma anlarında bile takkesi başında…

Diziye göre radikal Müslümanlar, oldukça bağnaz bir şekilde Şeriatı savunuyorlar ve Şeriat getirmek için savaşıyorlar. Hâkim oldukları bölgelerde, sivillere oldukça katı davranıyorlar ve sokaklarında idam sehpalarında sallanan cesetlerin bulunduğu vahşi bir dünya kurulmuş durumda. Batının Liberal değerlerine düşman olan bu tipleme, Homofobik olarak sunuluyor. Homoseksüel olanın gözlerinin oyulup diri diri gömüldüğü bir dünya burası. Hâlbuki İslâm’da bu şekilde bir had cezası yoktur. Objektif bir araştırmacının yaptığı ufak bir araştırmada İslam hukukundaki (Şeriat) cezaların hiç birisinin ILİD’in infaz biçimleriyle örtüşmediği görülecektir. Yine ilginç şekilde Radikal olanların kendileri dışında bir dine mensup olanlara hayat hakkı tanımadıkları görülüyor dizide. Hapishanedeki Hristiyanlar, ILİD hâkim olursa öldürülecekleri korkusunu yaşıyorlar. İslâm’da ve tarihinde hiçbir şekilde karşılığı olmayan bir yaklaşımla özdeşleştiriliyor Radikal İslâm, ILİD’e göre tüm kâfirlerin (gayri müslimlerin) öldürülmesi gerekiyor. ILİD militanları istediklerini yapıyorlar ve kimse onlardan hesap sormuyor. İslâm savaş hukukunda çokça çarpıtılan bir konu olan cariyeliğe de vurgu yapılıyor ve ILİD’in kadınları Batılıların ifadesiyle ‘sex işçisi’ olarak kullandıkları anlatılıyor. Radikal İslam anlatılırken kurgu olarak IŞİD’den (ISIS) esinlenildiği çok açık. ILİD olarak canlandırılan örgütün bayrağında, peygamberimizin mührü bulunan ve artık IŞİD’le özdeşleşen siyah sancak kullanılıyor. ILİD lideri Ebu Ramal ise IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi’ye oldukça benzetilmiş. Aslında Radikal İslâm algısıyla yapılmak istenen tahribat çok büyük. Kirletilen üç önemli kavram var. Bunlar Şeriat, Cihad, Hilafet. Bu ve benzeri yapımlarla Şeriat isteyen herkesin vahşi, kendinden olmayana ölümüne düşman, insanları ağır cezalarla cezalandıran, kadınları aşağılayan bir yönetim biçimi istediği mesajı veriliyor. Artık Hilafet ya da Halife denince ise akla uzun sakallı, siyah sarıklı, Arap kıyafetleri içinde, elinde bıçak, kafa kesmeye hazırlanan, düşmanlarına ‘Bizler ölünce cennete sizin ölüleriniz ise cehenneme gidecek’ diye bağıran, etrafı ağzından çıkacak en ufak emre odaklanmış fanatiklerle dolu bir tipleme getirilmek hedefleniyor.

Cihad ise kendisiyle sex işçisi(!) elde edilen, kafa kesilen, hiç bir savaş ahlâkı tanımayan bir şiddet eylemi olarak lanse ediliyor.

Ilımlı Müslüman tipi ile teşvik edilen ise Batının Liberal değerleriyle barışık olan ancak aslında içi boşaltılmış bir İslâm. Bu anlayışa sahip Müslümanın bir Batılıdan tek farkı şekilsel bazı haramlar. Örneğin içki içmemek veya domuz eti yememek gibi. Dizide Sheba adlı bayan karakter üzerinden ise böyle bir mesaj veriliyor. Sheba sevgilisi(?) Lincoln Burrows’un içki ısmarlama teklifine ben içemem ama ısmarlarım şeklinde cevap veriyor. Sevgilisiyle öpüşen, tesettürsüz ama içkide içmeyecek kadar dinine bağlı Müslüman bir bayandır Sheba. Önceden Irakta savaşmış, Sonra Fox River’den çıkmış olan C-Note üzerinden ise Cihat kavramı Batıya tehdit olmaktan çıkartılıyor. Kuranda kendisiyle beş yüzden fazla yerde fiili cihattan bahsedilen bu kavramın aslında ruhunla, nefsinle mücadele olduğu mesajı veriliyor. Anlaşılan o ki bir Batılı gibi giyinen, Batılı gibi düşünen, Batıya tehdit oluşturmayan, dinin çeşitli şekilsel ritüellere indirgendiği bir anlayıştır Ilımlı İslâm anlayışı. Batılının gözünde Makbul olan İslâm’dır bu…

Gözlerden kaçmaması gereken diğer bir nokta ise diktatörlükle yönetilen, Batının kutsadığı Demokrasi, Eşitlik gibi değerlerden uzak Arap yönetimleri ise Batının var olmasını istediği, onayladığı yönetimlerdir. Bu mesaj Sheba gibi Ilımlı Müslüman tiplemesinin ülkesinin geleceği için çalışma hayallerinin aktarıldığı sahnelerde veriliyor. Yani diziyle Şeriatçı yönetimlerin sebep olabileceği karmaşa ve vahşete alternatif yönetim biçimlerinin diktatoryal olsa bile Seküler olan yönetimler olduğu mesajı veriliyor. Bu sebeple birçok yerde Ebu Ramal ve adamlarının Şeriat getirmek için çalıştıkları vurgulanıyor.

Diziyle verilmek istenen ve oluşturulmak istenen en vurucu algı ise Müslüman’ın önünde sadece iki seçeneğin olmasıdır. Ya kafa kesen, şeriatçı Radikal bir İslâm veya Batılı değerlerle barışık ve ona tehdit olmayan Ilımlı İslâm. Bir üçüncüsü yok. Hâlbuki İslam dünyasının çoğunluğu ne Radikal ne Ilımlı diyebileceğimiz daha orta bir çizgide duruyor. Yani aslında biz ne Radikal ne de Ilımlı bir İslâm’a inanıyoruz. Cihad’ın İsâm dünyasını işgal eden Batılı ve Amerikan emperyalistlere karşı İslâm’ın ve Müslümanların müdafaa edildiği, sivillere değil bize eli silah tutanlara karşı yürütülen bir direniş olduğunu biliyoruz. Hilafet tarihsel bir kurum ancak adının ister Hilafet olsun ister Demokrasi olsun isterse de başka bir şey olsun, kendisiyle Allah’ın Kuran’da ‘Vasat’,’karanlıklardan aydınlığa çıkaran’,’dosdoğru’ bir yol olarak nitelediği Şeriat’ın(İslâm Hukukunun) tesis edildiği, Liyakat ve Şura temelli bir araç olarak görüyoruz.

Dizi aynı zamanda Radikal örgütlerin nasıl ele geçirildiği veya nasıl üretildiği konusunda da ibret verici bir niteliğe sahip. Micheal Scofield gibi ajanlar yeni isimlerle örgüte sokuluyor. Örgüt yönetiminin güvenini kazanıyor. Bir yandan da yöneticilerinin daha da marjinalleşmesini sağlayacak fikirler telkin ediliyor. Yapılacak marjinal terör eylemlerinin önü açılıyor. Nihayetinde yapılan sansasyonel bir eylemle yepyeni bir radikal İslamcı örgüt daha dünyaya duyuruluyor. Örgüt üyeleri bu tür ses getiren eylemlerle ne kadar etkin operasyonel güce sahip olduklarıyla övünürken karşı taraf ise her türlü işgal ve algı operasyonu için bulunmaz bir fırsat elde ediyor. 11 Eylül saldırılarının nasıl yapılabildiğini sanıyorsunuz? Irak El-Kaide’sinin nasıl IŞİD’e dönüştürüldüğü ve gittikçe daha radikal, vahşi bir o kadar da yaratıcı, ses getiren eylemler yaptığını sanıyorsunuz?

Bir dönem dünya rekoru kıran Prison Break dizisinin neden yeniden tedavüle sokulduğu böylece anlaşılmış oluyor. Firavunun sihirbazı işlevini gören bu sezonla kitleler Batının İnsan haklarına duyarlı olduğu yalanına inandırılıyor. Amerika Irak’ta iki milyona yakın insan öldürüyor. Batı İslâm dünyasını sömürüyor, işgal ediyor, talan ediyor, katlediyor,tecavüz ediyor, kitle imha silahları kullanıyor. Bir bombayla binlerce insan öldürüyor. Ama medya denilen modern sihir aracıyla elinde bıçak, dilinde tekbir ve önündeki esiri bir hayvan gibi boğazlayan barbarlığı insanlığın gözüne sokuyor.Hedef saptırıyor. Böylece İslam dünyasına neden müdahale etmesi gerektiği yönünde kendisine meşru bir zemin oluşturuyor. Irak’a Demokrasi götürmeye bahane oluştururken, Suriye’yi Radikal IŞİD teröründen kurtarıyor ve dünyaya kendisini bir aziz olarak sunuyor. Bir yandan İslâm coğrafyasının insani değerlerden ne kadar uzak olduğu mesajını verirken kendisini insan haklarının savunucusu olarak sunuyor. Öte yandan girdiği ülkelerin yer altı ve yer üstü kaynaklarını kendi ülkesine taşıyor. Hollywood yapımı dizi ve filmlerle de insanların zihinlerini kontrol altına almaya çalışıyor.

Prison Break dizisinin böyle kirli bir amaca yönelik olarak tekrar yayına başladığı oldukça belli. Hollywood yıldızları bir yandan milyonlarca insana ulaşacak şöhrete kavuşurken öte yandan da böyle alçakça bir siyasi manipülasyonun aracı olduklarını biliyorlar mıdır acaba?.

Medyanın bütün bir dünyayı yönlendirecek güçte olduğunu gösteriyor bu tarz yapımlar. Müslümanlar medyanın ne kadar büyük bir silah olduğunu anlamalılar. Müslüman alimler yüzlerce yıllık basit, gereksiz, tozlu raflarda kalmış fıkhi meselelerle oyalanmaktan vazgeçmeliler. Hayatın içinden güncel sorunlara cevap olacak yeni bir fıkha ihtiyaç var ve işe bir medya fıkhı oluşturmakla başlayabilirler mesela. Müslümanlar, Hollywood’a rakip olacak alternatif bir sinema sektörü kurmak için çalışmalar yapmalı, projeler üretmelidirler. Dijital teknolojilerin zirve yaptığı iletişim çağında hala çok gerilerden başlamak zorundayız. Ama yine de henüz çok geç değil…

Taha emen

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?