Geleceğimizin teminatı olan çocukları internetten ayrı bir dünyada büyütmek ve yetiştirmek mümkün değil. Modern dünyanın en büyük buluşlarından biri olan internet, toplumların doğal olarak ailelerin bilgiye ulaşmadaki bir numaralı kaynağına dönüşmüş durumda. Çok değil, 20-25 yıl öncesine kadar bilginin ulaşılabildiği kaynaklar sınırlıydı. Temel bilgi kaynakları kütüphaneler, okullar, ansiklopediler, atlaslar, dergiler ve ders kitapları şeklindeydi.
Geçmişi 1960’lı yıllara dayanan ve Microsoft’un Windows 98 işletim sistemiyle birlikte milyonlarca kullanıcıya ulaşan internet günümüzün en önemli bilgi kaynağı durumunda. Halihazırda dünyada internet kullananların sayısı 3 milyarı aşmış durumda. Ülkemizde ise bu rakam 45 milyon düzeyinde.
Ülkemiz özelinde konuşacak olursak; nüfusun yarısından fazlasının internete erişebildiğini görüyoruz. Ayrıca bu rakam her geçen gün artıyor. İnternet kullanıcı sayısının artması hatta kullanımda patlama yaşanması normal, zira internet günümüzün temel ihtiyaçlarından birine dönüşmüş durumda. Yeri gelmişken akıllı telefonların da internet kullanımı artışında önemli bir rol üstlendiğini belirtmekte yarar var.
İnternette kopuk bir nesil yetiştirmek mümkün değil
İnternet kuşkusuz gelecekte en çok kullanılacak bilgi iletişim ağı olacak. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi modern zamanda çocuklarımızın internetten kopuk bir hayat sürdürmesi pek mümkün görünmüyor. Peki çocuklarımızın internetle bağı ne seviyede olacak? Anne ve babalara bu konuda hangi görevler düşüyor?
Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarımız artık internet başında daha fazla vakit geçirmeye başlayacak. Ödev sezonun başlaması, çevrimiçi oyunlar, müzik dinleme ve video izleme çocukların ilgisini çeken başlıca aktiviteler. Bu listeyi daha uzatmak mümkün ve bu aktiviteler internetin bir yüzünü gösteriyor. İnternet kullanımının bir de tehlikeli bir yüzü var ki; bu noktada ebeveynlere çok önemli görevler düşüyor.
Çocuklar farkında olmadan internette birçok tehlikeyle karşı karşıya
Çocuklarımız internet kullanımı esnasında eğlenceli vakit geçirebilir ancak farkında olmadan birçok tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Her şeyden önce internetin gereğinde fazla kullanılmasının vakit kaybı olması gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Zararlı siteler, dolandırıcılık, şiddet içeren siteler ve oyunlar, bağımlılık, öğrenme problemine yol açması ve aile bireyleri arasında iletişim kopukluğuna neden olması internetin bir diğer yüzünü gösteriyor.
Anne ve babaların saydığımız tüm bu olumsuzluklar nedeniyle çocukları için planlı bir internet kullanımı planlaması yapması gerekir. Her şeyden önce güvenli internet hizmeti kullanmak için ilgili yerlere müracaat edilmeli. Bu sayede çocuklarımızı internetteki zararlı içeriklerden büyük oranda korumuş olacağız.
Güvenli internet hizmetinin ardından anne babalar için asıl zorlu sınav şimdi başlar. “Çocuğum internet başında ne kadar ve nasıl vakit geçirmeli?” Ebeveynlerin bu noktada bilinçli olması gerekiyor. Eğer yeterince bilgiye sahip olmadığımızı düşünüyorsak konuya ilişkin pek çok kaynak ve uzman görüş internette mevcut.
Bilgisayar kullanımı sosyal gelişimin önünde engel olmamalı
Bir çocuk çok erken yaşlarda 0-6 yaş döneminde özellikle 3 ve 4 yaş döneminde bilgisayar ya da internet bağımlılığı kazanırsa maalesef sosyal gelişimini tamamlayamıyor. Ailelerin özellikle 5-6 yaşındaki çocukların günlük 1 ya da 1,5 saatten fazla internet kullanımına müsaade etmemeli. Hatta uzmanlar bu süreye televizyonu da dahil etmekte.
2 ile 4 yaş arasındaki çocukların dikkat süreleri 20 dakika ile sınırlıdır. Çocuğun 20 dakikadan fazla bilgisayarla ilgilenmesi zararlı olur. 0-10 yaş aralığında, ebeveynler internet kullanımı esnasında mutlaka çocukların yanında hazır bulunmalı. Çocuğun ne yaptığını anne ve baba mutlaka görmelidir.
Çocuğun odasında bilgisayar bulundurmak oldukça riskli
Aile bireyleri arasında güçlü bağların oluşması için bireylerin sürekli iletişim içerisinde olması gerekiyor. Çocuğun odasında sürekli bilgisayar bulundurmak, çocuğu aileden uzaklaştırır ve çocuğun sanal alemde bir dünya oluşturmasına neden olur. Dolayısıyla bilgisayarın ailenin ortak kullanım alanında kontrollü olarak kullanılması gerekir.
Yazımızın sonuna gelirken anne ve babaların interneti yasaklamanın bir çözüm olmadığını bilmesi gerektiğini hatırlatalım. Yasaklama yerine internetin denetimde kullanılması daha yararlı olacaktır. Çocuğun faydalı sitelere yönlendirilmesi ve hatta oynayacağı oyunların birlikte seçilmesi, çocuğu anne ve babadan uzaklaşmasının önüne geçecektir. Bu sayede çocuk yararlı internet kullanımına da teşvik edilmiş olacaktır.

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?