Kış mevsiminin habercisi kestane yavaş yavaş tezgâhlarda yerini almaya başladı. İnsanlarda güzel hatıralar bırakan kestane, iyi bir enerji kaynağıdır. 100 gr kestanede 180-240 arasında kalori vardır. Bol miktarda karbonhidrat içerir, diğer kuruyemişlere göre daha az yağ içerir.

Balgam söktürücü özelliği vardır. Mükemmel bir lif kaynağı olduğundan sindirim sistemine yardımcı olur. Kabızlığı önler. Aşırı tüketmemek şartıyla şeker hastalarına, hamilelere önerilebilir. Kestanelerde lif özelliği, kolesterolü ve kiloyu azaltmaya, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Kalp, kas ve kemik sağlığı olmak üzere vücut sistemlerinin düzgün çalışmasına yardımcı olan potasyumu yüksek miktarda içerir. Kestane yüksek miktarda folik asit içerir. Folik asidin hamile kadınlar ve bebekler üzerinde olumlu etkileri vardır. Hamilelik öncesinde ve sırasında yeterince Folik asit almak bebeğin beyninin veya omurgasının gelişiminde önemli yer tutar.

Folik asit yeterli miktarda alındığında doğum kusurlarını önleyebilen kritik bir öneme sahiptir. Kestane, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde etkili olan mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Kestane, zeytinyağında fazlaca bulunan doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içerdiğinden kötü kolesterolü (LDL) azaltır ve iyi kolesterolü (HDL) arttırır.

Kestane, önemli elementler olan Manganez, Magnezyum ve Bakır içerir. Manganez, kan şekeri, enerji metabolizması ve tiroid fonksiyonlarını kontrol eden birçok enzim için gereklidir. Manganez eksikliği kısırlık, gelişme geriliği, doğuştan sakatlık ilişkilendirilmiştir. Magnezyum, yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde, vücudumuzda ihtiyaç duyulan yeni proteinlerin oluşturulmasında, DNA ve RNA’nın oluşturulmasında ve onarılmasında, kasların kasılmasında ve gevşemesinde (kalp kası da dâhil), beyin ve sinir sistemi boyunca mesajlar gönderen yapıların (nörotransmiterler) düzenlenmesinde görev alır.

Ek olarak magnezyumun yorgunluğu azalttığını, eksikliğinde depresyona yol açtığına dair çalışmalar vardır. Bakır, vücut için çok önemli bir elementtir. Demirle birlikte vücudun kırmızı kan hücreleri oluşturmasını sağlar. Sağlıklı kemiklerin, kan damarlarının, sinirlerin ve bağışıklık fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur ve demir emilimine katkıda bulunur.

Yeterli miktarda bakır almak kalp damar hastalıklarını ve kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur. Kestane, yüksek miktarda C vitamini, B6 (Piridoksin) ve B1 (Tiyamin) vitamini içerir. C vitamininin düşük miktarlarda alınması bile özellikle kışın artan hava kirliliğinin neden olduğu toksinleri ve kirleticileri vücuttan uzaklaştırmada rol oynar. C vitamini, vücutta birçok metabolik yolda görev alır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kışın düzenli miktarda alındığında soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riskini neredeyse yarı yarıya azalttığı görülmüştür. B6 vitamini özellikle merkezi sinir sistemi, cilt ve kanın işlevi için önemlidir. B6 Vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve homosistein düzeyini düşürerek kalp damar hastalıklarını ve Alzheimer hastalığını önler.

B6 vitamini ruh durumunu ve hafızayı iyileştirir ve depresyonu azaltır. B6 vitaminin eksikliği kansızlığa yol açar. B1 vitamini ise hafıza kaybını önler, öğrenme yeteneğini hızlandırır, insanın ruh durumunu olumlu etkiler ve katarakt oluşum hızını azaltır. Yapılan çalışmalarda B1 vitamininin Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı koruyucu olduğu bulunmuştur. Kestane tüketimi günde 5-7 adet ile sınırlı olmalıdır.

Kaynakça:

1) Joshua, Z. P., & Suleiman, M. M. (2012). The effect of cooking time on the vitamin C, dietary fiber and mineral compositions of some local vegetables. Science World Journal, 7(1), 29-30. 2) https: //www.medicalnewstoday.com/articles/324581.php 3) USDA National Nutrient Database.

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?