21. yüzyıl modern insanlığın ve Z kuşağının en büyük problemi “Plan yapmak” tır. Bu kuşak uzun hedefler ve aşamalı planlar yapmaktan ziyade, var olanı yaşamak ve zamanın rüzgarında savrulmayı tercih eder. Uzun bir çalışmanın sonunda alınan hazdansa hemen ulaşacakları yalancı hazları yeğler. Çoğumuz sabah uyandığımızda o gün içinde yapacaklarımızı veya yeni bir yıla girdiğimizde bu yıl neler yapacağımızı düşünmüyoruz. Kaçımızın 1 yıllık- 5 yıllık-10 yıllık hedefleri veya bu hedefleri gerçekleştirmek için planları var? Eğer cevabınız olumsuz ise işte burada karşımıza bir soru geliyor:
“Nasıl planlı çalışırım.?”
1. Yeryüzünde bulunan her şeyin belli bir düzen plan program ile hareket ettiğini birlikte irdeleyelim. Bununla alakalı belgesel filmleri seyretmek ve ilgili ayet-hadisleri birlikte anlamaya çalışmak bize neden planlama yapmamız gerektiği konusunda ipucu verir. Güneşin doğup batması dünyanın güneş etrafında dönmesi ve gezegenlerin birbirlerine olan uzaklıkları hepsi bir düzen ile bellidir. Mevsimlerin başlangıcı ve bitişi, yağmurun yağması, kaynaması ve suyun buharlaşması belirli bir düzen iledir. Hayvanların acıkması, beslenmesi, yumurta, süt, bal, ağ vb. yapması program iledir. Evrende var olan tüm hareketleri incelediğimizde düzen, plan ve program dahilinde var olduğunu anlarız ve bizim de belli bir plan ve programa göre hareket etmemiz gerektiği bilincine varırız.
2. Kendimizin ve ailemizin ibadetleri düzenli yapmasına özen gösterelim. Çünkü ibadetler günün belirli saatlerinde ve ön hazırlık yapılarak meydana getirilir. Günde beş vakit namaz vardır ve namaz kılmadan önce abdest alınır. Bu bile günümüzü namaza göre programlayıp tüm işlerimizi namaz vakitlerine göre ayarlamamızı sağlar. Oruç için belirli bir vakitte kalkıp sahur yapılır, sonra belirli bir saat oruç tutulur ve yine belirli bir vakitte iftar edilir. Oruç ibadeti de günümüzü planlamamız da yardımcı olur, plan yapmakta zorlanan kişiler günlük yapmaları gerektiği şeyleri namaz vakitlerine göre sıraya koysalar, haftalık yapılacak şeyleri de perşembe ve pazartesi oruçlarına göre sıraya koysalar, kendileri için iyi bir plan çizmiş olurlar.
3. Başarılı insanların hayatlarına beraber bakalım. Dünyanın evrensel serveti diyeceğimiz ünlü düşünürler, iş adamları, davetçi, din alimleri, futbolcuları, bilim adamları vb. başarıyı yakalamış insanların hayatlarını incelediğimizde, çoğunlukla planlı ve programlı hareket ettiklerini görürüz. Bu kişiler sabahın en erken vakitlerinde kalkar ve güneşin üzerlerine doğmasına izin vermezlerdi. Sabah namazından sonra uyumaz, çoğunlukla kitap ve Kur’ân okuyarak ya da yürüyüş yaparak bu vakti değerlendirirlerdi.
4. Çevremizde planlı ve programlı hareket eden kişileri ziyaret ederek onlarla istişare edebilir ve plan yapma konusunda yardım isteyebilirsiniz. Böyle kişilerle ailecek tanışarak aile fertlerimizin de örnek alması sağlanabilir.
5. Beynimizin planlı hareket etmeye uygun olduğunu bilin. Beyin ve vücut biyolojik saati kullanarak günlük yaptığımız işleri düzenli yapmamıza yardımcı olur. Her gün aynı saatte yemek yemeye çalışırsanız, günün o saatinde karnınız zil çalmaya başlar. Her gün aynı saatte uyuyan biriyseniz uyku saatiniz geldiğinde uyku hormonu beyin tarafından salgılanır ve gözleriniz kapanmaya başlar. Bu nedenle birkaç hafta günlük işlerinizi aynı saatlerde yapmaya çalışırsanız, beyin mesajı alıp size yardımcı olmaya başlayacaktır.
6. Vaktinizin tamamının programa uyacağını düşünmeyin. Bazen önümüze acil işler çıkabilir, bu durumda programda yer alan bazı etkinliklerden feragat etmeniz sizi ümitsizliğe sevk etmesin. Zamanın yüzde yüzünü programlı geçirmek makinelere has olan bir özelliktir.
7. Yapılacak işlerinizi listeleyin ve bu listeyi yaptıktan sonra aşağıdaki Eisenhower Matriksine göre yerleştirin.

1. Acil ve önemli işlerimizi ilk başta yapmamız gerekmektedir.
2. Önemli ama acil olmayan işlere dikkat edin, genelde acil olmadığı için en sona bırakılır ama bu yanlıştır çünkü son güne bırakıldığı için gerekli önem verilmez, bu da yapılan işteki kaliteyi düşürür.
3. Acil ama önemli olmayan işler için daha sonra yapmak üzere uygun bir zaman belirlemek vaktimizi daha verimli kullanmamızı sağlayacaktır.
4. Acil olmayan ve önemli olmayan işler için günümüzün en az vaktini bunlara ayırmamız gerekmekte, bunlar genelde internette gezinmek, sosyal medya, TV seyretmek ve benzeri işlerdir. Eğer bunlara çok vakit ayrılırsa diğer önemli işlerde aksama meydana gelir.

1.https://www.biography.com/people/dwight-d-eisenhower-9285482

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?