Sıcak yaz günlerini geride bırakırken yazın yediğimiz meyve ve sebzelere de veda ediyoruz. Her ne kadar bazı meyve ve sebzeler sera teknolojisiyle mevsim dışında üretilebilse de mevsiminde yetişen meyve ve sebzeleri tüketmek her zaman daha sağlıklıdır.

Elmanın Faydaları

Günde bir elma doktordan uzak tutar diye bir söz vardır. Elma lif bakımından son derece zengin, iyi bir antioksidandır. B-kompleksi vitaminleri (Riboflavin, Tiamin ve B-6 vitamini) içerir. Bu özelliği kanser, hipertansiyon, şeker hastalığı ve kalp hastalıkları gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Beyin hücrelerinin ölümünü azaltıcı özelliğinden dolayı hafızayı korur. Alzheimer ve parkinson hastalığı riskini azaltır. Felç riskini ve kötü kolesterolü azaltır. Kilo kaybına neden olur. Karaciğeri temizler. Kırmızı elma, quercetin adı verilen bir antioksidan içerir. Yapılan araştırmalarda, quercetin’in bağışıklık sistemini güçlendirdiği fark edilmiştir.

Havucun Faydaları

Havuç vitaminler, mineraller ve lif bakımından zengindir. Bol miktarda A vitamini ve antioksidanlar içerir. Önceki yazılarımızda ifade ettiğimiz gibi A vitamini karanlıkta daha iyi görmemizi sağlayan önemli bir vitamindir. Kanser (akciğer kanseri, kan kanseri, kolon kanseri) ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.

Eriğin Faydaları

Erik antioksidanlar açısından zengindir. İltihabı azaltır ve hücreleri zararlı maddelerden korur. Özellikle kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Kalp hastalığı ve şeker hastalığı riskini azaltmada yardımcı olur. Karbonhidrat bakımından oldukça yüksek olmasına rağmen, yaş erik veya kuru erik, yenildikten sonra bile vücuttaki kan şekeri seviyelerinde ciddi bir artışa neden olmaz. Ayrıca lifli olması kan şekerinin kademeli şekilde artmasına neden olur. Böylece eriğin kan şekerinin kontrolüne yardımcı olabilecek bir özellikte olduğu görülmektedir.

İncirin Faydaları

Kuranı Kerim’de ismi geçen incirin mucizevi faydaları vardır. Kilo kaybına neden olur. Cinsel işlevsel bozukluğu, hipertansiyonu azaltır ve sinirleri gevşetir. Kemikleri güçlendirir ve kabızlığı rahatlatır. Mide, cilt ve kolon kanserini önlemede ve azaltmada faydalıdır. Bronşit tedavisinde, zührevi hastalıkların tedavisinde, görme kaybını azaltmada, boğaz ağrısının azaltılmasında, cilt ve saç rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır.

Biberin Faydaları

Bütün biberler A, C ve K vitaminleri bakımından zengindir. Daha önce yazdığımız gibi A ve C vitaminleri, hücre hasarı, kanser ve yaşlanma ile ilgili hastalıkların önlenmesine yardımcı olur ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Ayrıca eklem ve astımda bulunan iltihabı da azaltırlar. K vitamini kan pıhtılaşmasının düzenli olmasını destekler, kemikleri güçlendirir ve hücrelerin oksidatif hasara karşı korunmasına yardımcı olur. Kırmızı biber, prostat kanserinin yanı sıra mesane, rahim ağzı ve pankreas kanserinin önlenmesine yardımcı olmasıyla ün kazanmış olan likopen’in kaynağıdır. Biber özelliklerinin yanı sıra iyi bir lif kaynağıdır.

Bir sonraki yazımızda sonbahar meyve ve sebzelerin faydalarına devam edeceğiz.

 

Kaynaklar

1) Shen, Chwan-Li, et al. “Fruits and dietary phytochemicals in bone protection.” Nutrition research 32.12 (2012): 897-910; 2) https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes; 3) https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-figs-anjeer/; 4) Butt, Masood Sadiq, et al. “Black pepper and health claims: a comprehensive treatise.” Critical reviews in food science and nutrition 53.9 (2013): 875-886.

 

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?