Değerli Gençlerimiz, Yarınımız, Umutlarımız!
Allah (c.c), “İnsan için çalıştığının karşılığı vardır” (Necm, 39) buyurur. Çalıştınız ve kazandınız. Ancak unutmayın ki, her kazanılan elde kalmaz. Eğer kazancınızı doğru zaman ve zeminde yeni kazançlarla taçlandırmazsanız, bu kazançları kaybetmekle kalmaz, kazanmak umudunuzu da kaybedebilirsiniz.
Toplumsal hayatta, öğretimini tamamlamış ancak eğitimden nasibini almamış birçok meslek sahibi kişilerle tanışmışsınızdır. Mesela avukat, hâkim, savcı olmuş, fakat adalet duygusundan nasibini almamış; öğretmen olmuş, fakat sabır, fedakârlık değerlerinden uzak; doktor olmuş, fakat vicdan duygusunu kazanamamış insanlar…
Evet, bu vatanın, bu milletin, bu ümmetin yükü yarın sizlerin omuzuna binecek. Bunun için şimdi den kendinizi hazırlamalısınız. Nitekim bu yükü taşımak için, birkaç aylık bir sertifika programı ya da birkaç kitap okumak ya da birkaç seminere katılmak yetmeyecektir. Elbette bunlar da gerekli fakat yetersizdir…
Bu konuda yol gösterici birkaç tavsiye:
• Üniversite yılları maalesef gezmek, görmek, eğlenmek gereken yıllar gibi algılanıyor. Öyle ya bir sene hazırlık yapıldı. Sosyal hayattan uzak kalındı. Şimdi hesabı sorulmalı… İşte bu algı çok yanlış. Çünkü her zamanın kendine göre yapılması gereken işleri ve görevleri vardır.
• Gideceğiniz şehirde sosyal, kültürel ve tarihi yapı ile ilgili bilgiler edinmek faydalı olacaktır. İleride size çok faydaları olacak, hatta sırf bu bilgilerden dolayı yeni dostlar kazanacaksınız. Vatanınızın bir parçasını daha yakından tanımış olacaksınız. O şehirle ilgili yazılan eserleri de okuyabilirsiniz.
• Mümkün oldukça okuyun. Şimdi okumaya vakit ayırmazsanız, ileride hiç fırsat bulamayacaksınız. Başta hayat rehberimiz Kur’ân-ı Kerîm’i, güvenilir bir kaynaktan meal ve tefsirlerini okuyun. Hadis-i Şerifleri, mesela Riyâzu’s-Sâlihîn gibi sahih kaynaklardan okuyun. İslâm fıkhını, özellikle mesleğimiz ve kendimizle ilgili konuları bilmek hepimizin görevidir. İslâm’ın temel dinamiklerini ve prensiplerini anlamak açısından Hayâtu’s-Sahâbe’yi de okuyun.
Ayrıca Anadolu hamuru ile yoğrulmuş Mevlâna, Yûnus Emre, Hacı Bayrâm-ı Velî gibi mütefekkirleri okuyun. Erdem Beyazıt, Abdurrahim Karakoç, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek gibi şairleri okuyun. Cemil Meriç, Nureddin Topçu, Bekir Berk gibi dava adamlarını okuyun. Kültürümüzün sesi olan yazarları, edebiyatçıları okuyun. Aliya İzzetbegoviç, Seyyid Kutub, Hasan el-Bennâ, Hasan en-Nedvi, Sa’dî-i Şîrâzî gibi önemli şahsiyetler de insanî ve İslâmî bilincinizi artıracaktır.
• Mutlaka bir zanaat, sanat veya edebiyat dalında kendinizi geliştirin. Sosyal, sportif faaliyetlerde bulunun. Psikolojik ve bedensel açıdan sizi geliştirecektir.
• Mesleğiniz, alanınız ile ilgili kişi, firma vb. tecrübelerinden faydalanın. Unutmayın, üniversite size sahada lâzım olacak her bilgiyi tam manasıyla veremez.
• Mutlaka dil öğrenmeye çalışın. İngilizce ve Arapça önemli; ayrıca Almanca, Japonca ve Çince de revaçta olan dillerdir.
• Eğer bir cemaat veya tarikata gönül vermek isterseniz, bunun Ehli Sünnet itikadında olmasına dikkat edin; kaş yapayım derken gözden olmayın… Bu gibi tarikat ya da cemaatlere ait yurt, ev, medreselerde kalmanız kendinizi manen muhafaza etme ve geliştirme konusunda yardımcı olabilir. Unutulmamalıdır ki, İslâm’ı ve iman esaslarını iyi öğrendiğiniz, aklınızı kullandığınız, körü körüne birisinin güdümüne girmediğiniz sürece kimse sizi kendine esir edemez, size zarar veremez.
• STK’larda görev almanız, sosyalleşmeniz ve sorumluluk kazanmanız açısından size ciddi katkı sağlayacaktır.
• Hayatınızı mahvetmek istemiyorsanız, illegal gruplardan mutlaka uzak durun. Yapacağınız kanun dışı her şey bir gün karşınıza çıkacaktır. Unutmayın ki, önemli bir mevkiye gelmek istediğinizde geçmişinizdeki bütün ayrıntılar etki edecektir.
• Yaptığınız her şeyin mahşerde hesabını vereceğiniz bilinciyle yaşarsanız hem dünyada hem de ahirette mutlu olursunuz.
• Üniversiteli olmak size gayrimeşru ilişkiler veya flört hakkı tanımaz. Haram her zaman ve yerde haramdır. Helal daire ise keyfe kâfidir, harama girmeye lüzum yok. Siz temiz kalın ki, zamanı geldiğinde Allah (c.c) size temiz bir eş nasip etsin.
• Okuduğunuz bölüm ile ilgili staj yaparak tecrübe kazanın.
• Derslerinize sınav öncesinden günlük çalışın. Sınav için değil, öğrenmek için çalışın.
• Üst sınıftakilerden olumsuz etkilenip çalışmamazlık etmeyin. Onlar sınıfta kalmışsa bile, onların yapamadığını siz yapabilirsiniz. Allah herkese farklı yetenekler vermiştir.
• Hocalarınıza saygılı olun.
• İnancınızı, fikrinizi, davanızı saygı ve anlayış çerçevesinde savunun.
• Alanınızla ilgili bilim, teknoloji üretmeye çalışın. Unutmayın ki, Müslümanlar olarak ilerlememiz, sizin gibi şuurlu gençlerle olacaktır…
Değerli Gençlerimiz!
Sizler bizim gözlerimizin nuru, geleceğimizin teminatısınız. Sizler elinize aldığınız bu bayrağı, daha yükseklere taşımış olarak gelecek nesillere ulaştırmaya çalışmalısınız. Kazandığınız bölümlerin hayırlara vesile olmasını diler; üniversite hayatınızın vatana, millete ve ümmete faydalı olmaya vesile yapmanızı temenni ederim.