İbni Karaka, Mısırlı olup 11.yüzyılın ikinci yarısında yaşadığı tahmin edilmektedir. Kitaplarda çocukluğu ve ailesi ile ilgili oldukça zor bir yaşamdan bahsedilmekte ve icatları dışında pek bir bilgi bulunmamaktadır.
Oldukça zeki ve çalışkan olan İbni Karaka’nın, çocukluğundan kalma kitap okuma ve öğrenme merakı vakti gelince onu Müslüman bilginler arasında yer edinmesini sağladı.
Torna tezgâhı, ağaç veya metal eşyaya istenilen ölçülerde kesimi gerçekleştirmek ve istenilen biçimi vermek için kullanılan çarklı tezgâha denir. Bugün elimizde bulunan ve kullandığımız oyuncak malzemeleri, cep telefonları, arabalar, makineler ve daha niceleri torna tezgâhı denmekte olan bu platformlarda şekillendiriliyor.
Devrin hükümdarı tarafından ödüllendirilen İbni Karaka, başkent Kahire’de 25m²lik alanda dünyanın ilk torna tezgâhını kurmuştur. Aletler ne kadar büyük, kaliteli, olursa çalışmalar o kadar rahat ve o derece iyi netice alınır, düşüncesini savunmuştur. Yapmış olduğu icat, aynı sistem ve mekanizma ile dokuz asırdır, aynı şekilde kullanılmakta ve günümüz teknolojisi ile kullanımı devam etmektedir.
Levent GÖK