Evet, sevgili seyirciler “Kim Milyoner Olmak İster?” yarışmasına hoş geldiniz. Bugünkü ilk ve son yarışmacımız İstanbul Üsküdar’da imamlık yapan Burhan AYDIN hocamız. Çünkü Ramazan ayındayız ve bu yüzden yarışma formatımızı değiştirdik. Dini sorular soracağız. Sorular şıklı olmayacak ve yarışmacımız yalnızca telefon jokeri kullanabilecek. Cevapların doğruluğunu yapay zekâ teknolojisi kullandığımız bir bilgisayar tarafından kontrol edeceğiz. Hocam ilk sorudan başlayalım: Sizi hayrete düşüren Müslüman erkek ve Müslüman kadın tipi nasıldır?
► Tabut dışında camiye girmemiş bir erkek ve kefen dışında örtünmemiş bir kadın.
Bilgisayar, cevabınızı doğru kabul etti. Diğer soruya geçelim. Duamız neden kabul olmuyor?
► Duam kabul olmuyor, dememek lazım. Bugün sahip olduğumuz birçok şey için, dün Allah’a dua ediyorduk.
Baraj sorusunu doğru cevapladınız. Üçüncü sorum şu: Neden haram işleriz ve haramlar bizi neden rahatsız etmez?
► Ömer bin Abdülaziz (ra) şöyle der: Haramlar bir ateştir. Ona ancak kalbi ölü olanlar uzanır. Eğer harama el uzatanların kalpleri diri olsaydı, o ateşin acısını muhakkak hissederlerdi.
Hocam iyi gidiyorsunuz. Sonraki sorum şöyle: Ruhun sükûtu nedir?
► Geçmiş ve gelecek zaman ile meşgul olmayı terk etmektir.
Bu müthiş cevabınız da doğru. Beşinci sorumu soruyorum: Dünyevi açıdan birine imrenirsem bu doğru bir şey midir?
► Sana verilmeyeni, sana lazım olmayan bil. Başkasına imrendiğin şey, yani sende olmayanı, olsaydı felaket bil. Ne ki eksiğin olsaydı, fazlalığın olurdu. Allahu Teâlâ herkese layık olduğu cevheri verdi. Kedinin kanadı olsaydı, serçenin nesli tükenirdi.
Hocam bilgisayar bu cevabı da doğru kabul etti. Yeni sorum biraz zor olacak: Yardıma muhtaç biri mi, yoksa yardım etmeye muhtaç biri mi yardıma muhtaçtır?
► Geçen gün sokakta yürürken çöpten yemek toplayan bir amcaya rastladım. Beni görünce utandı, gitti. Peşine düştüm. “Amca sadakam var. Sana verirsem kabul eder misin?” diye sordum. Yüzüme baktı, gülümsedi. “Oğlum sen kimsin?” dedi. İzah ettim. Yardım etmek istediğimi söyledim. Bana şöyle dedi: “Evladım, çöplere atılan yemekle doyuyoruz. Asıl sizin yardıma ihtiyacınız var!” dedi.
Bilgisayar hangi cevabı verdiğinizi anladı ve doğru kabul etti. Şimdi ki soru baraj sorusu: İlim ve irfan arasındaki fark nedir?
► Bir şeyin farkını görmek ilimdir. Bir şeyin aslını görmek ise irfandır.
Ve baraj sorusunu da doğru cevapladınız diyor bilgisayarımız. Sekizinci soruya geçiyoruz: Bu dünyada başımıza gelenler imtihan mıdır yoksa ceza mı?
► Hazreti Ali (ra) Efendimiz bu soruyu şöyle cevaplıyor: Eğer sizi Allah’a yaklaştırıyorsa imtihan, uzaklaştırıyorsa cezadır.
Hocam, Ramazan ayı bereketiyle geliyor. Son dört sorumuz kaldı. Dua ile ilgili bir soru sormuştuk. Bu daha özel bir soru olacak: Dualarımız neden hızlıca kabul olmuyor?
► Bunu size bir örnek olayla anlatayım. Yağmur yağmadığı için yağmur duasına çıkan köylüler, ne kadar dua etseler de rahmet yağmamış. Sonunda arif bir zata yolları düşmüş. Arif adam köydeki bütün evleri tek tek gezmiş. İki öksüzü olan yaşlı ve fakir bir kadının evinin çatısının delik olduğunu öğrenmiş. Kadın, “Yağmur yağarsa öksüzlerim ne yapar?” diye hep dua edermiş. Köylüler çatıyı onarmış. Kadın şimdi yağmur yağsa da evim akmaz, diye sevinmiş. Ve gökten rahmet boşalmış.
Bu soruyu da doğru cevapladınız. Bir sonraki soruya geçiyorum: Zaman acılarımızı dindirebilir mi?
► Zaman acılarımızı dindirmez, sadece o acıyla yaşamayı öğretir. Acı çeken hassas ve onur sahibi insanlar, kimseyi rahatsız etmemek için hayatı parmak ucunda yaşarlar. Ses çıkarmadan hayata devam ederler, çünkü bütün gürültü içeridedir.
Hocam tebrik ederim. Artık bir milyon için son iki sorumuz kaldı: Zenginlik, dünyevi işlerimizde ve ibadetlerimizde bizlere huzur verir mi?
► Bunu bir şiirle cevaplamak istiyorum. “Zannederdik servet ile rahat artar/Umardık ki rahat ile taat artar/Bulduk ehli tahkik, sorduk hakikatinden/Dedi: Servet ile gaflet, rahat ile illet artar.”
Maşallah, Barekallah hocam! Jet hızıyla son sorumuza kadar geldik. Fakat bu soru oldukça zor bir soru. İsterseniz çekilebilirsiniz de. Gerçi telefon jokerinizi hala kullanmadınız. Burada ihtiyacınız olabilir. Bir milyonluk sorumuz şöyle: Kim milyoner olmak istemez?
► O halde telefon jokerimiz boşa gitmesin diye kullanalım.
Pek tabi hocam! Kimi aramamızı istersiniz?
► Yedi Başak İnsani Yardım Derneği’nden bir yetkili arkadaşım. Numarasını gelirken stüdyodaki arkadaşlara vermiştim.
Evet, şu anda arkadaşınız hatta, buyurun sorunuzu sorun!
► Selamün Aleyküm! Değerli kardeşim, gelmeden önce konuştuğumuz gibi 5 adet konteynır deprem bölgesindeki kardeşlerimize, 5 adet de Suriye’deki kardeşlerimize hemen siparişi verelim. Bir milyon lirayı birazdan hesabınıza atacağım inşallah!
Süre bitti. Cevabınızı alalım hocam.
► Kim bir milyon istemez biliyor musunuz? Kardeşleri zor durumdayken, kendisi için bir şey istemeyenler bunu istemez. İstese bile bunu kendisi için istemez. Kendisi için istese bile bu illaki mal değildir. Çünkü bu bilinçte olan bir Müslüman için rızkın mal olması şart değildir. Rızık bazen ahlak olur, bazen ise güzellik. Bazen rızık keskin bir akıl, bazense güzelliği ve kemali arttıran bir hilm olur. Rızık sâliha bir eş, yahut şerefli bir aile ve akrabalar da olabilir. Keza rızık faydalı bir ilim yahut uzun ve sâlih bir ömür de olabilir. Bazen temiz bir kalp de rızık olabilir. Zira asıl rızıklandırılan, gönlü huzura erdirilendir. Rızkın mal olması şart değildir. Kanaatkâr olalım ve Allah-u Teâlâ’ya hamd edelim. Vesselam…