Japonya’nın İslam’la olan ilişkisi 1800’lü yıllara dek eskilere dayandırılsa de Japonya’da İslam’ın asıl gelişmesi 2. Abdülhamid döneminde Osmanlı-Japon ilişkilerinin kurulması ve Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’ya gönderilmesi ile başladı. Japonya’daki ilk Müslüman cemaat, Rusya’dan kaçan Türklerin mülteci olarak Japonya’ya yerleşmesi ile oluştu. Bu gelişmeden sonra Japonlardan da İslam’ı kabul edenler oldu. Abdürreşid İbrahim’in ailesi ile birlikte Japonya’ya yerleşmesi, Japonya’da İslam’ın yayılmasında etkili oldu.
Gün geçmiyor ki İslam coğrafyalarından olumsuz bir haber alınmasın. Ama bilmeliyiz bir yerlerde birileri çok güzel işlere imza atıyorlar. Bugün sizlerle bu işlerin Japonya’da gerçekleşenlerinden sadece birkaçını paylaşmak istiyoruz.
O halde başlayalım…
“Japonya Mücahidi” Nimetullah Hoca
“Nimetullah Hoca” ismiyle bilinen Nimetullah Halil İbrahim Yurt, 1931 yılında Amasya’nın Taşova ilçesinde İbrahim ve Hatun çiftinin iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Yurt, genç yaşlarından itibaren babasıyla âlimlerin ve ariflerin sohbetlerine katıldı.
1955 yılında Sultanahmet Camisi’nde müezzinlik yapan ve çeşitli İslam âlimleri ve tasavvufçulara da imam vekilliği görevinde bulunan Yurt, daha sonra Diyanet işlerinden emekli olunca babasının yanına Mekke’ye yerleşti.
Burada 33 sene kalan ve Nur Dağı yakınlarındaki bir camide hocalık yapan Nimetullah Hoca, daha sonra davetle Japonya’ya giderek Japonya İslam Merkezi’nin baş imamlığını yaptı. 20 seneyi aşkın süre kaldığı Japonya’da yüzlerce cami ve mescit açan Nimetullah Hoca, farklı inanç gruplarından binlerce kişinin Müslüman olmasına vesile olduğu için “Japonya Mücahidi” olarak anılmaya başlandı. 1981 yılında Çin’de 20 bin Kur’an-ı Kerim dağıtan Nimetullah Hoca, İslam’ı tebliğe adadığı ömrü boyunca 50’den fazla ülkeyi ziyaret etti. Türkçe, Arapça, Farsça, Urduca, Japonca ve İngilizce olmak üzere 6 dil bilen Nimetullah Hoca, dünyanın farklı noktalarında yüzlerce cami hizmete açtı.
Nimetullah Hoca’nın yakın dostlarından Ömer Faruk Ocakzade, hocayla olan bir sohbetlerini şöyle anlatıyor: “Bir gün bana bir üzüntüsünü paylaştı. Bir Japon Müslüman olmuş ve kendisine dert yanmış, ağlamış. ‘Hocam, Japonya’ya niçin İslam’ı 300-400 yıl önce getirmediniz. Malezya’ya, Endonezya’ya, Filipinlere kadar geldiniz. Onlar bizim komşularımız, onlar Müslüman oldu ve cennete gidecekler. Benim babam çok akıllı bir adamdı ama o Müslüman olmadan öldü, bunun vebali altındasınız’ demiş.
6 ay önce Kalp yetmezliği sebebiyle kaldırıldığı Çengelköy Devlet hastanesinde hakka yürüdü. Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Mezarlığında toprağa defnedildi. (02.08.202)
Japonya’da IGMG Ayasofya Camisi ve Külliyesi Hizmete Açıldı
Almanya’daki İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatının desteğiyle Tokyo’nun 350 kilometre güneybatısında 2 yılda inşa edilen cami için resmi açılış töreni düzenlendi.
Açılışa Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen, Nagoya Başkonsolosu Umut Lütfi Öztürk, IGMG temsilcileri ve yerel davetliler katıldı.
Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan açılışta konuşan Büyükelçi Güngen, cami projesinin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere şükranlarını bildirdi.
“Bu cami dinimizi ve milli beraberliğimizi genç nesillere taşıyacaktır” diyen Güngen, caminin Japonya’daki tüm Müslümanlara hayırlı olmasını temenni etti.
“Hem kültürümüzü hem dinimizi tarih boyunca yaşayan milletiz.” diyen Ergün, Hucurat Suresi’ndeki “tanışıp kaynaşasınız diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık” kısmını okudu.
Nesilleri İslam kültürüyle yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Ergün, kentte yaşayan Türk vatandaşlarına ve Müslüman milletlere çocuklarını camiye getirmeleri çağrısı yaptı.
IGMG Japonya Bölge Temsilcisi Rekabi Seyitalioğlu da “Başkentteki Tokyo Camisi gibi Tsushima Camisi’nde de her daim Japon misafirler ağırlamayı hedeflediklerini” söyledi.
İlk ruhsatın alınmasından projenin nihayete erdirilmesine kadar Japon dostları ile Müslüman halkların dayanışma hikayesini anlatan Seyitalioğlu, sevinç göz yaşları döktü. (20.11.2022)
Japonya’dan Türkiye’ye Kardeşlik Köprüsü
Ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm dünyada olduğu gibi Japonya’dan da yardım çalışmaları sürüyor. Japonya’daki Tokyo Camii’nde Deprem felaketinden etkilenenlere yönelik yardım etkinliği gerçekleştirildi. Türkiye ve farklı İslam coğrafyalarından hediyelik eşyaların ve yiyeceklerin satıldığı etkinlik, Tokyo ve çevresinde yaşayan Müslüman toplumunun yanı sıra Japonların da yoğun ilgisini çekti.
Yardım etkinliğinde elde edilen gelirlerin tamamının, Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla depremzedelere ulaştırılacağı bildirildi.
Etkinliğe katılanlar arasında Japonya’da üniversite öğrencisi olarak bulunan Batuhan Öz de vardı. Çalışmalara destek amacıyla geldiğini belirten Öz, bir diğer amacının ise özlem duyduğu Türk kültürüne tanıklık etmek olduğunu kaydetti.
Japon vatandaşı Okamoto Kyoko ise “Depremzedelere destek amacıyla yardım etkinliği düzenlendiğini duydum. Ben de buraya gelerek hem Türk yemeklerini denedim, hem de yardım etmiş oldum” diye konuştu. (22.04.2023)
Ve Kendime Not
Evet, bulunduğun coğrafyanın ve yaşadığın toplumun gerçeklerinin farkına var. Allah’ın (c.c.) sana bahşettiği Müslüman bir ailede doğmuş olma nimetine şükret, zira bu herkese verilen bir nimet değil. Sahip olduğun imkânlar nispetince iyilerle beraber ol, küçük büyük demeden iyilik yap veya vesile ol. Unutmamalısın ki “İyiliğin karşılığı ancak iyiliktir.”

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?