B Vitaminleri Nedir?

B vitaminleri, suda çözünen normal fizyolojik ve metabolik fonksiyonların korunmasında önemli rol oynayan besin sınıfıdır. Genel olarak, B vitaminleri ailesinin genellikle B-kompleksi olarak adlandırılan sekiz üyesi vardır. Vücutta depolanırlar. Hastalıklar, stres, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı, dengesiz beslenme B vitaminlerine olan ihtiyacı arttırmaktadır. B vitaminleri, enerji üretiminde, DNA ve RNA sentezi ve onarımında (yeni DNA’lar üreterek hücre çoğalmasını sağlar) ve karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında önemli roller oynar.

B Vitaminlerinin Üyeleri Nelerdir?

Tiyamin (B1 vitamini), Riboflavin (B2 vitamini), Niasin (B3 vitamini), Pantotenik asit (B5 blankvitamini), Piridoksin (B6 vitamini), Biyotin (B7 vitamini), Folat (takviyeleri dahil edildiğinde folik asit olarak adlandırılır), B12 vitamini şeklinde sınıflandırılırlar. Günlük hayatta en bilinenleri Folik asit ve B12 vitaminidir.

Bu yazımızda B1 vitamini hakkında bilgi vereceğiz. Sekiz B vitaminlerinin üyelerinden biri olan B1 vitamini, aldığımız yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde görev alan antioksidan vitamindir.

Tiyamin (B1 Vitamini)

B1 vitamini, yer fıstığı, fasulye, pirinç, tahıl, ceviz, badem, fındık, ay çekirdeği, patates, sarımsak, domates, maydanoz, mercimek, mantar, bezelye ve et gibi gıdalarda bulunur.

Tiyamin’in Faydaları (B1 Vitamini)

B1 vitamini, iştahsızlık, kilo kaybı, kalın bağırsak iltihabı ve devam eden ishal gibi sindirim problemlerinde tedavi amaçlı kullanılır. Sağlıklı beslenen insanlarda B1 vitamini eksikliği genellikle görülmez. B1 vitamini yetersizliği sıklıkla alkoliklerde rastlanır. Alkol alımı vitamine gereksinimi arttırırken, emilimini ve aktivasyonunu bozar. Buradan alkol tüketiminin insan sağlığı üzerine zararlı etkileri bir kez daha karşımıza çıkmaktadır.

Hafıza kaybını önler ve öğrenme yeteneğini hızlandırır. İnsanın ruh durumunu olumlu etkiler. Katarakt oluşum hızını azaltır. B1 vitamini eksikliği yürürken baş dönmesi, unutkanlık, öğrenme güçlüğü, kas ağrıları, enerji metabolizmasının bozulması gibi sorunlara yol açar. Ayrıca insanlarda görülen ‘Beriberi’ hastalığı; B1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir beslenme bozukluğudur. Bu hastalıkta beyin, sinir sistemi ve kaslar (kalp kası da dâhil) işlevini yerine getiremez. Yapılan çalışmalarda Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı koruyucu olduğu bulunmuştur.

Günlük ne kadar B1 vitamini almak gerekir?

Yaş Miktar
0-6 ay Ortalama 0, 2 mg
1-3 yaş Ortalama 0, 5 mg
4-8 yaş Ortalama 0, 6 mg
9-13 yaş Ortalama 0, 9 mg
14-18 yaş Ortalama 1 mg
18 yaş üstü Ortalama 1, 2 mg

 

Hangi gıdalarda ne kadar bulunur?

Bazı gıdaların 100 gramında B1 vitamini ortalama miktarı aşağıda gösterilmiştir.

Yer fıstığı 1, 2 mg, Fındık 0, 7 mg, Susam 1 mg, Yulaf 0, 8 mg, Tam tahıl 0, 5 mg, Arpa tanesi 0, 5 mg, Buğday tanesi 0, 5 mg, Mısır unu 0, 4 mg, Keten tohumu 0, 5 mg, Pirinç 0, 2 mg, Bezelye 0, 3 mg, Patates 0, 1 mg, Alabalıkta 0, 2 mg, peynirde 0, 1 mg, Karaciğerde 0, 2 mg bulunmaktadır. Yani günlük ortalama iki avuç yer fıstığı veya fındık, günlük B1 vitamini ihtiyacını karşılayabilir. Fakat günlük ihtiyacı tek bir besinden almak yerine kısım kısım almak daha faydalıdır.

Özetle, B1 vitamini hafızaya, iştahın korunmasına, vücut dengesinin sağlanmasına iyi gelir. B1 vitaminini dengeli şekilde almak gerekir.

Kaynakça

1) Guilland, Jean-Claude. “Vitamin B1 (Thiamine). “La Revue du praticien 63.8 (2013): 1074-5. 2) Bettendorff, L., 2014. Thiamin, Chapter 7. In: Zemplini, J., Suttie, J.W.

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?