K Vitamini, arterlerde minerallerin neden olduğu kireçlenmeyi veya sertleşmeyi önleyerek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bu, kalbin vücutta serbestçe kan pompalamasını sağlar. Yaş arttıkça insan vücudunda kireçlenme artar ve bu da kalp hastalığı için büyük bir risk faktörüdür. Kanda düşük düzeylerde K vitamini bulunmasının veya beslenmede K vitamini alımının yetersiz olduğu durumlarda kemik erimesi ve kırık oluşumu riskinin arttığı çalışmalar ile gösterilmiştir.
Düşük seviyede K vitamini kontrolsüz kanama riskini arttırabilir. K vitamini eksikliği erişkinlerde nadir görülürken yeni doğan bebeklerde çok yaygındır. K vitamini kan sulandırıcı, antibiyotikler, kolesterol düşürücü ilaçlar ve kilo verme ilaçları gibi çeşitli ilaçlarla etkileşime girebilir.
Warfarin (Coumadin, Jantoven) gibi kan incelticiler, beyne veya kalbe kan akışını engelleyebilecek zararlı kan pıhtılarını önlemek için kullanılır. Bu ilaçlar, K vitaminin pıhtılaşma yeteneğini azaltarak veya geciktirerek çalışırlar. Tersi de doğrudur.
Kan inceltici kullanan kişiler K vitaminini aşırı alırsa kanın koyulaşmasına neden olarak bu sefer yukarıda bahsettiğimiz ilaçların etkilerini azaltırlar. Bu yüzden bu ilaçları kullananlar K vitaminini bilinçli şekilde almalıdır. Piyasada satılan takviye K vitamini (kapsül veya diğer formları) alımı kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır.
K Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?
Yeşil yapraklı sebzelerde (ıspanak, brokoli, lahana, marul vb.), yeşil fasulyede, sarımsakta, çilekte, kuru baklagillerde, süt ürünlerinde ve balıklarda bulunur. Erişkinlerde (19 yaş ve üstü) 1 kase pişmemiş ıspanak, 1 kase pişmiş brokoli ya da 10-12 dal maydanoz bir insanın günlük K vitamini ihtiyacını karşılayabilir.
Günlük K Vitamini Ne Kadar Alınmalıdır?
•
1) Leite PM, Martins MA, & Castilho RO. (2016) Review on mechanisms and interactions in concomitant use of herbs and warfarin therapy. Biomedicine & pharmacotherapy. 83:14–21. 2) Booth, S. L., Tucker, K. L., Chen, H., Hannan, M. T., Gagnon, D. R., Cupples, L. A., … & Kiel, D. P. (2000). Dietary vitamin K intakes are associated with hip fracture but not with bone mineral density in elderly men and women. The American journal of clinical nutrition, 71(5), 1201-1208. 3) https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/ 4) Schurgers, L. J. (2013). Vitamin K: key vitamin in controlling vascular calcification in chronic kidney disease. Kidney international, 83(5), 782-784.