Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.
Üç kıtaya hükmeden ecdadımızın sağlık konusundaki veciz sözü sağlık konusunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Peygamberimizin sağlığı korumaya, hastalıklardan tedavi olmaya dair çokça tavsiye ve emirleri vardır. Hz. Peygamber’in (s.a.s.), Kuran’ın bizzat kendisinin şifa olduğu ve Allah’ın hastalığı verdiği gibi şifayı da verdiği mealindeki hadisleri, Müslümanları şifayı aramaya teşvik etmektedir. Burada dikkat etmemiz gereken hasta olmamak için önleyici tedbirler almaktır.

İslamiyet sonucu irdelemek yerine sebep ve önleyici unsurlara ağırlık verir. “Zinaya yaklaşmayın” ayeti bize zina ortamının zinayı kolaylaştırdığını anlatmaktadır. Allahu Teâlâ: “Biz insanı en güzel şekilde yarattık.’’ buyurmuştur. Bu ayet bizleri, insan bedeni üzerinde düşünmeye sevk eder. Yapılan incelemelerde insanın fizyolojik, biyolojik, anatomik, psikolojik olarak eksiksiz bir bütün olarak yaratıldığını gösteriyor. İnsanı, madde ve mana olarak ikiye ayırdığımız zaman bu iki yönünün, beslenme şekilleri ve metotları farklıdır.
İnsanın mana boyutunun nasıl olması gerektiği konusunda değerli hocalarımız dergimizin hemen her sayısında farklı tavsiyelerde bulunuyorlar. Ben de Beden Eğitimi öğretmeni olarak bize emanet edilen bu bedenimize nasıl bakmamız gerektiği konusunda naçizane bir şeyler ifade etmeye çalışacağım.

Peygamberimiz, çocuklarımıza yüzme, güreş, ata binme (araç kullanma), ok atma gibi bedeni güçlendirici ve yetenekleri ortaya çıkarıcı sporları tavsiye etmiştir. Bir başka hadiste “Güçlü mümin zayıf müminden daha hayırlıdır.” buyurmuşlardır. Hadisi, imani ve maddi zenginlik olarak ele alacağımız gibi bedensel güç olarak da ele alabiliriz. Şunu unutmamak lazım: Ruhsuz bir beden hareket edemediği gibi bedeni çürümüş bir ruh da hareket edemez.

Yeri gelmişken yakın tarihimizden Mavi Marmara Şehidi Ali Haydar Bengi ile geçen bir anımı anlatayım: Yıl 1992. Gaziantep Davet ve Kardeşlik Vakfı’nın kütüphane diye bilinen çarşıdaki bir evinde kalıyorduk. Ali Haydar Abi, “Sabah namazından sonra Shotokan Karate (Değerli insan Abdulkadir Akkurt salonun anahtarını bize vermişti) salonuna gideceğiz” dedi. Karate salonuna gittik, ben üzerimi giydim, bir de baktım Şehid Ali Haydar Bengi, -takke ve fistan ile görmeye alışmış olduğumuz insan- üzerine kick boks elbisesi giymiş şekilde beni bekliyor. Çok şaşırdım. Salonda koşmaya başladıkça daha çok şaşırdım. Açma germe kültür fizik derken “Geç karşıma, tekme at” dedi. Atılan tekmeleri güzel tekniklerle engelliyordu, karşı hamleleriyle kendimi yerde buluyordum. Üç yıl tekvando, iki yıl jimnastik eğitimi almama ve on beş yıl futbol oynamış olmama rağmen üstadımı yenemedim. Şimdi daha iyi anladım ki şehid olmadan önce İsrail askerlerini tutup gemiden denize fırlatması boşuna değilmiş.

Aklımıza şu da gelebilir: Tuttuğumuz oruç ve kıldığımız namazların sportif yanları yok mu? Bizler amellerimizi Allah’ın rızası için yaparız. Allah sağlık açısından bir fayda murat etmiş ise o Rabbimizin bir ikramıdır. Bizim yapacağımız sportif faaliyetler ile amellerden elde edilecek fayda nurun ala nur olur. Amelde esas olan niyettir. Hikmet amelde gizlidir.
Müslümanın hayatı bir plan dahilinde olmalıdır. Güne sabah namazı, Kur’ân-ı Kerim, me’surat, güzel bir kahvaltı ile başlamalı. Sporu da ihmal etmemelidir. Düzenli bir yürüyüş, bir plan dâhilinde olursa koşu yapmış gibi faydalar sunar. Zaten koşu belli bir yaşın üzerindekiler için uzmanlarca önerilmemektedir.
Peygamberimizin (s.a.s.) sıhhat için tavsiyelerine kulak vermek mecburiyetindeyiz.
a- Daima taze yemek yiyiniz
b- Çok sıcak ve çok soğuk yemeyiniz ve içmeyiniz
c- Çok çiğneyiniz, yavaş yiyiniz
d- Yemekten tam doymadan kalkınız
e- Yorulduğunuz zaman tatlı yiyiniz
f- Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız

Bir hadiste Efendimiz (s.a.s.), “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bunda aldanmışlardır: Sıhhat ve boş vakit” diye buyurmuşlardır.
Spor Yapmanın Bilimsel Olarak Kanıtlanan Faydaları
Kasları güçlendirir.
Kemikleri güçlendirir ve kemik yoğunluğunun artmasını sağlar.
Vücut enerjisinin artmasını sağlar, zindelik verir.
Kilonuzu dengede tutmanızı sağlar ve eklemlere binen yükü azaltır.
Uykuyu düzenler. Rahat ve derin bir uyku sağlar.
Kalp rahatsızlıkları risklerini azaltma, tansiyonu normal tutma, kandaki triglycreid oranını sabit tutma, kolesterolü düzenlenme, kalp-damar dolaşımını geliştirme gibi etkileriyle sağlık sorunları yaratacak durumları engeller.
Bağışıklık sisteminizi geliştirir.
Soğuk ve sıcak havalara çabuk adapte olmanıza yardımcı olur.
Yüksek oranda gıda tüketmenizi sağlar, fakat buna rağmen, kalori dengenizin aynı kalmasına yardımcı olur.
Bağ ve bağ dokularını kuvvetlendirerek, yaşa bağlı olarak oluşabilecek sakatlıkları azaltır.
İyi bir fiziksel görünüş sağlar bu da öz güveninizi artırır.
Eğer yüksek tansiyonunuz varsa, bunu kontrol etmek için aldığınız ilaç ihtiyacını %20-30 oranında azaltır.
Vücudunuzun üst solunum yolları enfeksiyonuna karşı direncini artırır.
Prostat kanseri riskini azaltır.
Solunum sisteminizin güç ve dayanıklılığının artmasına yardımcı olur.
Akciğer kapasitenizi artırarak oksijenin akciğerlerden kana geçebilme düzeyini arttırır.
Kilo vermenize yardımcı olur.
Bel, sırt ve boyun ağrılarınızın azalmasına yardımcı olur.
İlaçların fizyolojik yan etkilerine karşı korunmanıza yardımcı olur.

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?