“Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı pıhtılaşmış kandan (alak’tan) yarattı Oku! Kalemle öğreten, insana bilmediğini bildiren Rabbin, en büyük kerem sahibidir ”
Yeni bir eğitim ve öğretim döneminin başında, milyonlarca yavrumuzun eğitim yolunda yolları aşındıracağı, öğretmenlerin büyük uğraşlar vereceği, ebeveynlerin içten fedakârlıklar sunacağı yeni bir dönemin başlangıcındayız.
Her din ve her ideolojinin eğitim üzerine hesapları vardır. İnancın sürekliliği, düşüncenin devamı için ortaya konan esasların nesilden nesle aktarılması, günlük hayatın kolaylaştırılması, türlü sıkıntıların aşılması ve kolay bir hayat için eğitim olmazsa olmazlar arasında. Eğitimin zarureti noktasında hiçbir beşerin bir endişesi yok. Her kes eğitim şart diyor.
Maalesef günümüz eğitim dünyası, eğitimin adını kullanarak sadece öğretim yapmakta ve eğitimi teğet geçmektedir. Suça bulaşan, altından kalkınmaz cürümler işleyenlerin önemli bir kısmının hatırı sayılır diploma taşıyor olmaları, vermek istediğimiz tablonun bir kısmıdır. Bizim öğretiyor olduğumuz kadar yaşatıyor olmamız da gerekir! Peygamber’in (s.a.v) bu anlamda bizler için hem öncü olması, hem de örnek olması sıradan bir tespit değildir.
Mevcut eğitim sistemimiz medeniyet ve değerlerimize özgü bir eğitim modeli midir, eğitim sistemimiz toplumumuzun istek ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş midir? Eğitim sistemimizin çıkmazları nelerdir, bu çıkmazlardan kurtulmak için medreselerimizdeki eğitim sisteminden nasıl istifade edilebilir, batıdan ithal edilip milletimize uygulanan eğitim sisteminin toplumumuz üzerindeki etkileri, tahribatları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulacağımız bu sayımızda eğitim sistemimizin geçmişini, bugününü ve geleceğini ele aldık.
Başyazarımız Recep Songül ‘Müslüman Fert ve İslami Aile’ başlıklı yazısında “Neslimizin eğitimi için hedefler, planlar ve projeler ortaya koymalı, kökün ve temelin iyi demlenmesi adına, sabırla ve itinayla hareket edebilmeliyiz. İstikbal göklerde değil; öncelikle köklerdedir! Kökler sağlam olursa, göklerle maddi ve manevi ilişkimiz de sağlam olacaktır…” demektedir.
“Eğitim; hayatın anlamını sorgulayan, niçin yaşadığını ve kime, niçin hizmet ettiğini bilen, yaratıcısını tanıma noktasında gerekli davranışlar kazandırmayı ilke edinen, toplumun mutluluk ve huzurunu sağlamada atılması gereken adımların atılması için uygulanması gereken eylemleri gerçekleştirecek fertleri yetiştirme gayretinde olan içeriklere sahip olmalı, teori ve pratik her zaman için birbirini desteklemelidir.” diyen yazarımız Nihat Öner “Eğitim Ne İşe Yarar” başlığıyla eğitimin işlevleri üzerinde durmaktadır.
Yazarımız Mehmet Akbaş ise her konuda en güzel örnek olan Resulullah’ın Çevresinde kenetlenmiş bulunan ilk İslam neslini genciyle yaşlısıyla, çocuğuyla yetişkiniyle, kadınıyla erkeğiyle yetiştirmede bugün modern eğitim sistemlerinin hayret edercesine takdir ettiği metotlarla yetiştirme yönünü ve metodunu yazdı.
Yazarımız Murat Padak; Din eğitimi nasıl olmalı, din eğitimini veren eğitimci hangi özelliklere sahip olmalı gibi başlıklarla din eğitimi konusunu ele aldı.
Medresede müderrislik yapan yazarımız Ali Özgüç ise Nizamiye, Ezher, Osmanlı ve Kürdistan medreselerinin tarihsel süreçlerini, medreselerin fonsiyonlarını, son dönemlerdeki medreselerin sorunlarını ve medreselerin eski hüviyetine ulaşabilmesi için çözüm önerilerini yazdı.
Yazarımız Felat Yaşa ise Selçuklulardan Osmanlıya, Osmanlıdan günümüze eğitim serüvenini, eğitimin nasıl yapıldığını, hangi aşamalarda geçtiğini özetlemektedir.
Araştırmacı-yazar Ahmet Varol “Alem-i İslam” köşesinde islam dünyasındaki gelişmeleri bizlerle paylaşmakta; Gündem Analiz yazarlarımızdan Ahmet Milli erken seçim konusunu ele aldı, Mümin Yılmaz ise HDP, Kandil ve Öcalan arasındaki belirsizlikleri yazdı.
Düşünce, aile mektebi, genç kürsü, teknoloji ve edebiyat sayfalarımızla Davet Mektebi Dergimiz gerçek bir mektep olma idealini sürdürüyor.
Davet Mektebi sesi hepimizin, tüm davetçilerin ortak sesidir. Daha güzel ve daha başarılı sayılarda buluşma arzusuyla hepinizi Allah’a emanet ediyor, Yüce Allah’ın bizleri her şeyin en hayırlısına muvaffak kılmasını diliyoruz. Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun