Ormanlar en değerli yaşam kaynaklarımızdan biri olup canlı hayatında oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Canlıların hayati ihtiyaçları olan oksijen üretiminden tutun da mevsimlerin oluşumuna kadar ormanların birçok fonksiyonu vardır. Ormanlar aynı zamanda havamızı zehirli gazlardan ve tozlardan temizleyip bölgenin bol yağış almasını da sağlarlar. Kökleriyle toprağı tuttuklarından dolayı heyelan, sel baskınları ve erozyonun oluşumunda engelleyici bir rol üstlenirler. Ormanların saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok faydası vardır. Biz bunlardan birkaçını sıralamış olduk. Şimdi orman yangınlarına ve bu yangınlara sebep veren etkenlere göz atalım.

Orman Yangınlarının Sebepleri

Ülkemizde orman yangınlarının % 5’i doğal sebeplerden, geriye kalan % 95’i ise dikkatsizlik ve kasıt dolayısıyla meydana gelmektedir. Yangınların sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

1. İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle oluşan yangınlar
Yakılan mangalların ardından ateşi tam söndürmemek
Ormanda cam ve cam kırıkları bırakmak
Ormana yakın yerlerde anız yakılması
Ormanda, sönmemiş izmaritin yere atılması
Çocukların orman içerisinde ateş ile oynamaları

2. Kasıtlı çıkarılan orman yangınları
Turizm, madencilik ve sanayi gibi ekonomik alanlarda çıkar ve rant elde etmek için yakılan ormanlar
Ormanlara bitişik tarla sahiplerinin arazilerini genişletme arzusu
Terör amaçlı yapılan sabotajlar

Orman yangınları günlerce sürmekte ve binlerce canlının hayatına mal olmaktadır. Bazen dikkatsizliğimizin cezasını ormandaki ağaçlar, hayvanlar ve köylerde yaşayan insanlar canlarıyla ödemektedirler. Bundan dolayı bizlerde hem hayvanları hem insanları hem de canları pahasına yangınlarla mücadele eden itfaiyeci kardeşlerimizi düşünüp ormanda dikkatli olmak zorundayız.

Orman Yangınlarını Engellemek İçin Alınacak Tedbirler
Mangal yaparken ve mangaldan sonra gereken tedbirleri almalıyız. Özellikle rüzgârlı havalarda ateşi yakarken kıvılcımların yayılmamalarına dikkat etmeliyiz. Közü tam söndürdüğümüzden emin olmalıyız. Bazen ısı etkisiyle küller yeniden tutuşabilmektedir.
Piknikte çakmak ve kibriti çocuklarımızın ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmeliyiz.
Sigara içen bireylerin gerek orman içerisinde yürürken veya orman içerisinden geçen otoyollarda araçlarıyla seyir hâlinde iken sigara izmaritlerini dışarı atmamaları gerekiyor.
Pikniğimiz bittikten sonra da ormanda çöplerimizi ve özellikle de kullandığımız şişe türü maddeleri geride bırakmamalıyız. Ormanların herhangi bir bölgesinde duman gördüğümüzde hemen yetkililere (Alo 177) haber vermeliyiz.

Orman Yangınlarının Sonuçları
Biyolojik çeşitlilik büyük oranda zarar görür.
Ormanda yaşayan canlıların yaşam alanları yok olur.
Canlı cansız örtünün yok olmasıyla; erozyon, sel, taşkın ve hava kirliliği gibi doğal afetlerin sayısında ve hızında artış görülür.
İklim sisteminde (sıcaklık, nem, rüzgâr ve yağışta) bozulmalar görülür.
Orman ve orman ürünlerine dayalı sanayi, turizm, sağlık, spor ve avcılık gibi sektörler olumsuz yönde etkilenir.
En korkutucu sonuçlarından biri de ormanlara bitişik köylerde yaşayan köylülerin ve hayvanların can güvenliğinin tehlikeye girmesidir.
Orman yangınlarına dair basit ama oldukça hayati olan bu bilgileri hatırda tutmalı ve Müslümanlar olarak Allah’ın bir emaneti olan doğayı koruma konusunda dikkatli olmalıyız. Ormanlara zarar verecek her türlü hareketten kaçınmanın da bir ibadet olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz.

Kaynak:
https://www.afad.gov.tr

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?