Bir Cuma günüydü. Cuma namazı öncesi vaaz verirken gençleri camide göremeyince ne yapmamız gerektiği fikri zihnimde oluştu. Şu an Cuma saati ve bu gençler nerede? Onları Cuma namazına nasıl çekebiliriz? Okullarda olan gençlerimizin Cuma namazına gelmelerinde Milli Eğitim mevzuatı cihetiyle bir sıkıntı var mı?
Allah (c.c) Cuma suresi diye bir sure indirmiş ve orada “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda hemen Allah’ı anmaya koşun; işi, alışverişi bırakın! Eğer bilirseniz sizin için hayırlı olan budur. Namaz tamamlanınca artık yeryüzüne yayılabilir ve Allah’ın lütfu kereminden rızkınızı temine çalışabilirsiniz.” (Cuma 9-10) buyurmakta. Ayet açık şekilde “yaptığınız işi, alışverişi bırakın!” diye emretmektedir. Namaz bitince herkes işine yöneldiği gibi öğrencilerimiz de eğitim öğretimlerinin başına döneceklerdir.
O halde gençleri camiye, Cuma namazına yönlendirmek için ne yapmak gerekir?
1- İslami sivil toplum örgütleri, il-ilçe müftülükleri, ilahiyat fakülteleri ve din dersi hocaları el birliği edip bir seferberlik başlatabilir. Bunun için çalıştay, konferans, seminer vs. şeklinde ne gerekiyorsa, sırf Cuma bilincini zihinlere yerleştirmek için gerçekleştirilebilir. Tabii ki burada dinleyicilerin çoğunun gençlerden oluşması icap eder.
2- Ezgi, ilahi, marş, şiir vb. etkinliklerle gençlerin kulaklarına hitap ederek cumanın önemi sunulabilir. Ezgiler, ilahiler, marşlar gençleri cumaya çağıracak; şairler Cuma şiirleri yazacak. Resim ve karikatür çizenlerimiz Cumaya giden liseli gencin resmini ve karikatürünü çizecek. Şairimiz müthiş bir dörtlükle Cuma namazı bilincini zihinlere nakşedecektir.
3- Öğretmenlerimiz Cuma saatinde Cumaya gitmek isteyen öğrencileri tek sıra halinde başlarında olmak üzere sınıftan çıkarıp okul bahçesinden mescide, camiye götürecek. Bunların tek sıra halinde dizilmiş vaziyette cumaya gittiklerini gören başka bir genç, öğrenci değilse dahi sırf bu manzaradan dolayı o da sıraya dâhil olma arzusuna kapılacaktır. Çünkü düzen ve intizam görüntüsü o genci de celbeder. Sokakta mahallede her kim bu manzaraya şahit olursa gencini katmak ister.
Neden Cuma Namazı?
Topluluk ruhu, gençleri etkiler. Yüzlerce, binlerce insanın bir araya geldiğini gören genç bundan hoşlanacaktır. O devasa topluluğun içinde bulunmak onu etkileyecektir. Camiye geldikten sonra hem namazını kılacak hem bir ayet ve hadis dinleyecektir. Tabii ki burada hatip kardeşimize büyük bir iş düşmektedir. Cuma hutbesini futbol maçı sunan bir spikerin heyecanıyla vermezse genç de uyur, yaşlı da. Hatta sadece kâğıda bakarak hutbe okursa etkisi daha da azalır.
Öğretmenler sınıfta Cumanın önemine dair konuşmalar yapacak, ressam ve karikatüristlerimizin çizdikleri görselleri okulun duvarlarına asacaklar. Okuldaki teneffüs arası zillerimizin müziği Cuma günüyse Cuma’ya dair ezgi, ilahi ve marşları kulaklara zerk etmek için çalacaktır. Evet kesinlikle gençler bu sesi duymalı!
Rabbim her şeye muktedirdir. Cuma namazıyla camiye alıştırılan genç, kim bilir belki günlük namazlara da başlayacaktır. Şayet Cuma hatibi kardeşimiz bir Cuma hutbesinde namazın ehemmiyetine dair derin ve o kadar da içten hutbesiyle gençlerin yüreğine dokunacak olursa onları namaz gibi tevhidî bir amelin eksenine çekecektir.
Depremde Camide Kalanlar
Deprem olunca on binlerce insan, camilere sığındılar. Burada ikamet edenler cumaya da şahit oldular. Çünkü depremde ilk defa camiye gelenler de vardı. Muhakkak ki Cuma namazının kalabalığı onları da etkilemiştir. Onlar da cumaya şahit olmuşlardır. Belki de içlerinden, sırf camide kaldığı için, cumaya şahit olduğu için on yaşındaki çocuğunu o günden soran camiye gönderecek anneler zuhur etmiştir.
Cuma Saati Mesajı
Cuma saati mesajı Cumadan yarım saat önce on binlerce, yüzbinlerce, hatta milyonlarca liseli gence ulaştırılsa ne güzel olur! Onu Rabbinin huzurunda kalabalık mü’min kardeşlerinin yanına davet edenler de o güzellikten istifade ederler.

Bu yazıya yorum bırakmak ister misiniz?