Okulların kapanıp eğitime ara verildiği yaz dönemine her ne kadar yaz tatili dense de evvela tatil kelimesinin ne anlama geldiğine bir bakmak lazımdır:
Tatil, atalet kelimesinden türetilmiş olup üç ana başlıkta ele alınır: 1) Çalışmaya ara verilen süreç. 2) Resmî kurumların çalışmalarının durdurulduğu ve kapalı olduğu dönem. 3) Eğlenmek için sarf edilen zaman süreci.
İşte bizi tam da bu üçüncü şık ilgilendirmektedir. Çünkü birçok gencin hevesle beklediği, okulların kapanıp tatilin başladığı dönem, eğlence, gezme veyahut da bol bol uyuma gelir akla.
Oysa gençlik dönemi, kanın kaynadığı, enerji dolu, deli dolu olduğu aktif bir dönemdir. Kişi, gençken harcamadığı enerjisini yaşlılık döneminde hiç harcayamaz hale gelir ve elden ayaktan düşer. O yüzden haydi gençler, çocuklar, delikanlılar, genç kızlar! Yoğun bir tadil süreci sizi bekliyor.
Tadil diyoruz, çünkü düşünme ve eksiklerimizi görme fırsatımızın olduğu bu dönemde neye ihtiyacımız olduğunu ve hangi konularda hem eğlenerek hem öğrenerek vakit geçirmeyi daha net keşfedebiliz.
Tatilde Ailece Yapılabilecek Etkinlikler:
Öncelikle kişinin en verimli zaman geçirdiği kişiler ailesinin fertleri olan kişilerdir. Bu dönemde gençler ailece faydalı ve ufuk açıcı yerlere ziyaretler, yolculuklar geçirebilir, birlikte olduğu vakitler de hoş sohbetlerde bulunabilir, akraba ziyareti yapılabilir. Çünkü eğitim döneminde bazı gençlere şahit oluyoruz ki, derslerden ailelerine bile vakit ayıramayacak bir durumda olduklarını söylerler. O yüzden aileyle bol bol vakit geçirmek için işte size bir fırsat.
Kur’ân kursları ve camiler bizim için büyük fırsat: Okulda derslerden başımı kaşıyacak vaktim yok dediğimiz yoğun bir dönemde Kur’ân-ı Kerîm’i belki de öğrenme vaktimiz de yoktur. Ama yaz tatillerinde açılan yaz Kur’ân kursları bu noktada gençler için büyük bir fırsattır. Hem temel dinî bilgilerin öğrenildiği hem de yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in öğrenildiği bu kursları ve camileri bu vakitte ihmal etmemek gerekir. Şüphesiz Peygamber efendimiz de Kur’ân-ı Kerîm’i öğrenme ve öğretmeye teşviş ederek şöyle buyurmuştur:
“Sizin en hayırlınız, Kur’ân’ı öğrenen ve öğreteninizdir”
Sosyal Aktiviteler:
Sosyal aktiviteler, kişinin ruhunu dinlendiren, bedenini güçlendirip sağlıklı kılan ve hem eğitici hem de öğretici faaliyetlerdir. Gençlerin de en çok sevdiği ve yoğun olduğu alan olarak bilinen sosyal aktiviteler, yine bu dönem için en iyi değerlendirilebilecek olan şeylerdir. Futbol, voleybol, yüzme, binicilik, atıcılık, müzik öğrenme kursları, dil kursları ve daha birçok alan gençleri bekleyen alanlardır. Gençler ihtiyacı oldukları ve sevdikleri alana yönelip kendilerini hem geliştirir hem de zamanlarının boş geçmesinin önüne geçmiş olurlar.
Kitap Okuma:
Beynin ve ruhun gıdası derecesinde olan kitap okuma da eksiklerimizi tadil etme noktasında bu dönemde büyük bir fırsattır. Kitap okumak bilgilendirdiği gibi ufku ve zihni de açar, kişiye huzur veren bir sükûnet sağlar. Hele de teknolojinin yaygın olduğu ve en ufak bir can sıkıntısında hemen telefona koşan gençlerimizin ihmal ettiğimiz bu konuyu da tatil dediğimiz bu dönemde kişisel dünyamızda bir tadil sebebi kılabiliriz.
Dinî Kamplara Katılmak:
Eğitim süreci içinde pek de vakit olmasa da yine tatil döneminde içi ilim dolu kamplara katılmak gençlerimiz için büyük bir fırsattır. Gençler bu kamplarda dinlerini öğrenirken kişiye günlük hayatta lazım olan ilimleri almasının yanında belki de hiç duymadığı konularda da bilgilenmiş olur. İlmihal konuları, peygamberler hayatı, siyer ve tefsir gibi daha çok çeşit konularda bu noktada faydalanılabilir. Ayrıca dini bilgi yarışmalarına katılarak da ilmi seviyesini ölçebilir, varsa eksikleri, bu sayede tamamlamış olur.
Kur’ân Ezberi:
Kur’ân-ı Kerîm’in okunan her bir harfine bile on sevap yazılırken, bir ayet ezberleyenin mükâfatını, gençler varın siz düşünün. Ezberlenen ayet sayısınca kişinin derecesinin yükseldiği Rabbimizin bu güzel fırsatını kaçırmamak gerek. Özellikle ezber yapmakta zorlanmayan gençlerimizin hafızlık kurslarına giderek ezberlerini çoğaltmaları hem dünyaları hem de ahretleri için büyük bir nimettir. Aynı zamanda ezber yapmak yine kişinin ufkunu açıp bilgiyi depolama yönünde de bir vesiledir.
Faydalı Geziler Düzenlemek:
Yine gençlerimizin ilgisini çeken konulardan biri de gezdikleri ve gördükleri yerde mutlaka fayda veren ve düşündüren şeylerle karşılaşmasıdır. Dinimiz de seyahat edip farklı yerler görerek tefekkür etmeyi bize tavsiye etmiş, seyahat etmenin önemine Kur’ân-ı Kerîm’in Âl-i İmrân suresi 137. Ayetinde şu şekilde vurgu yapmıştır.
“Sizden önce neler gelip geçmiştir. Yeryüzünde gezin de yalancıların sonunun ne olduğuna bir bakın” gezilen yerlerin ibret dolu olması da ayrıca insanı düşündürüp Rabbine karşı sorumlulukları bir kez daha hatırlatır. Seyahat edilen yerin tarihi bir yer olması, ziyaret eden için ayrıca da bilgi kaynağıdır. Ülkemizin birçok yerinde bilmediğimiz çok fazla tarihi yerler ve görülmeye değer güzel şehirler vardır. Gençler ailece veya arkadaş ortamıyla birlikte buralara seyahat ederek farklı bakış açılarına sahip olabilirler.
Sosyal Çalışma ve Yardımlaşmalar:
Yardıma muhtaç bir ailenin tespiti sanırım gençlerimizde belki de sönmek üzere olan iyilik ve yardımlaşma duygularını tekrar canlandıracaktır. Veya bir bahçeye yahut başka bir alana bir fidan dikmek, huzur evlerini ziyaret edip orda yaşayanların halini anlayıp kendi haline şükretmek, yetim ve öksüzler için yardım kampanyaları ve projeleri düzenlemek, ülkemiz dışında başka yerlerde yaşayan aç ve susuz insanlara el uzatacak kermesler yapmak, bu dönemde yapılacak en verimli faaliyetlerdir.
Sürekli uyuyarak veya televizyon telefonla uğraşarak vakit öldürmek yerine zamanını daha kaliteli ve faydalı geçirmek, gençler için büyük bir fırsattır. Kişi yoğun olduğu eğitim zamanında kendine ve daha da çoğaltabileceğimiz bu ve benzeri etkinliklere çok fazla zaman ayıramaz. O yüzden bir yanını eğitimle onarırken başka konularda eksik kalabilir. Bu yüzden biz konunun en başında da belirttiğimiz gibi bu süreç bizim için tatil değil, tadil zamanıdır. Eksiklerimizi giderebileceğimiz veya yaptığımız şeyleri daha da kaliteleştirme zamanımızın olduğu bir tadilat dönemidir.
Gençler! Şunu asla unutmayın. Gençlik, yüksek bir şelaleden akıp geri dönüşü olmayan bir su gibidir. Çok hızlı akıp gider. Öyle ki sen sürekli bazı şeylere daha zamanının olduğunu düşünsen bile, o seni beklemeden elinden akıp gider. Ve sen bu döneminden daha güçlü bir döneme hiçbir zaman sahip olmazsın. Ertelediğin şeyleri masaya yatır ve harekete geç. Şimdi tatil zamanı değil, ruhunda ve bedeninde tadilat yapma zamanı…
[1] Bir robot… Ateşler içinde kalmış… Yara almış… Arızalanmış… Tamir ediliyor… Dev gibi… Büyük… Dumanlar çıkıyor…